OTSING
  Vitamiinid, mis aitavad raske tööpäevaga toime tulla
02.04.2024

Kui mõni tööpäev möödub lausa lennates, siis mõnel teisel päeval on keeruline keskenduda tööle ja jaksu lihtsalt ei ole. Seega päevad ei ole vennad, kuid enesetunnet on võimalik parandada nii mõnelgi moel.


Üheks võimaluseks on toetada organismi vitamiinidega. Eriti kevadeti tekib energiapuudus ja sagenevad keskendumisraskused. Põhjuseks võib pidada nii pikka päikeseta olemist kui ka seda, et sügisel ja talvel ei pruugi meie toidulaual leiduda piisavalt puu- ja köögivilju, mistõttu tekib organismis puudus osade ainete osas. Selleks, et selgitada täpsemalt välja, mida organism päriselt vajab, võiks lasta teha vereanalüüsi. Seejärel saab apteegist osta täpselt neid vitamiine, mis vereanalüüsi tulemuse kohaselt puudu on. Siinkohal saab alati nõu küsida ka perearstilt või apteekrilt.

Üks vitamiin, mida võiks kindlasti võtta septembrist aprilli või maini, on D-vitamiin, sest päikest on Eestis tõesti vähe sel ajavahemikul ning kahjuks ei saa me ka oma toidulaualt piisavas koguses D-vitamiini. D-vitamiini leidub näiteks munas ja maksas ning rasvases kalas, kuid enamus meist võivad ilmselt öelda, et me ei söö neid piisavalt, et D-vitamiini vajadust rahuldada. D-vitamiini puudus võib väljenduda väsimusena, kuid see võib muuhulgas põhjustada ka luude hõrenemist ja pehmenemist. Seega D-vitamiini taset veres tuleks aeg-ajalt kontrollida ja vajadusel läbida ka D-vitamiinikuur.

B-vitamiini puudus võib samuti põhjustada madalat energiataset. Näiteks võivad B12 vitamiini puuduse sümptomiteks olla koormustaluvuse vähenemine, väsimus, jõuetus jms.

Väsimuse korral võiks tarbida C-vitamiini. Muidugi võib süüa apelsini ja mandariini, kus leidub samuti C-vitamiini, kuid vitamiinidest on tõenäoliselt rohkem kasu, sest ilmselgelt sööme tsitruselisi vähem kui vaja, et see annaks piisavalt tulemust. Vitamiinide võtmine väsimuse korral on seega kiirem võimalus leida lahendus väsimuse ja kurnatuse vastu kui oodata seda, et toidust see vajalik energia tuleks.

Vahel on energiatase justkui paigas, kuid lihtsalt keeruline on tööle või millegile muule olulisele keskenduda. Sellistel juhtudel võib olla tegemist rauapuudusega. Siin aitavad samuti lihatoitude, muna ja maksa söömine, kuid kiiremat mõju avaldavad rauda sisaldavad vitamiinid.

Lisaks rauasisalduse tõstmisele veres, aitavad keskendumisvõimele kaasa B-grupi vitamiinid. Q10 tarvitades suureneb stressile vastupanuvõime ja see aitab ka füüsilise jõuetuse ja väsimuse vastu.

Kui mitut erinevat kapslit või tabletti ei soovi võtta, siis on ka mitmesuguseid toidulisandeid, milles on mitmeid vitamiine ühes tootes ning mis aitavad kaasa vaimsele jõudlusele ning samuti aitavad vähendada kurnatust ja väsimust.

Lisaks vitamiinidele tuleks kindlasti tähelepanu pöörata ka oma toitumisharjumustele ja püüda süüa võimalikult mitmekülgselt. Loomulikult on oluline piisavalt puhata ja magada ning mööda ei saa minna ka liikumise vajalikkusest. Väike jalutuskäik pargis või sörkjooks metsas või rannal aitab mõtteid tööasjadelt eemale saada ning ka see võib aidata raskemate tööpäevadega toime tulla.
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880