OTSING
  Kasvuhoone paigaldus ilmakaarte suhtes, millega arvestada?
05.03.2024

Kasvuhoonele õiget kohta valides ei pruugi ilmakaared esialgu meeldegi tulla. See on aga miski, millesse tasub asukoha valikul detailselt süveneda.

Kasvuhoone ei ole enamasti vaid ajutine suveprojekt, vaid midagi, mis püstitatakse pikkadeks aastateks. Selleks, et kasvuhoonesse kasvama pandud taimed muretult sirguda saaks, tuleb seega asukoha valikuga kindlasti täppi panna.

Õige plats sõltub mitmest asjast – kui tihti kasvuhoonet kasutatakse, kui suure mudeliga tegu on, millist saagikust oodatakse ja milline on maastik.


Valgus on asukoha valikul esmatähtis
Kasvuhoonele asukoha määramisel on valgus kõige olulisem asi – kui seda jääb napiks, võib aiaomanik kasvõi peapeal seista aga taimed jäävad kiduraks ja saak viletsaks. Kõrge kuuseheki läheduse võiks seega juba eos välistada.

Ka varjusid tekitavad kõrvalhooned pärsivad taimede elu. Ideaalis võiks eemale jääda ka suured puud ja põõsad, mille all tekib kasvuhoone klaasidele sammal. Lisaks langevad sinna lehed ja tormituultes murduvad oksad võivad kahjustada ka kasvuhoonet ennast.

Parimal juhul võiks kasvumaja ümber ja kohal olla piisavalt avarust ning ruumi. Umbes meetrilaiune “puhvertsoon” tagab, et kasvuhoone ümber on võimalik vajadusel liikuda ja toimetada.

Milline peaks olema kasvuhoone paigutus ilmakaarte suhtes?
Kuldreegel ütleb, et kasvuhoone tuleks paigutada pigem lõuna suunas, sest sealpool paistab päikest meie laiuskraadil enam.

Pealegi tuleks detailselt selgeks teha, kui tihti on hoonet plaanis kasutada. Nimelt sõltub kasvuhoone paigutus ilmakaarte suhtes suuresti ka selle kasutamise sagedusest.

Kui kasvumajas plaanitakse toimetada eeskätt suvisel perioodil, tuleks see paigutada külgedega põhja-lõuna suunas.

Nii saavad mõlemad küljed võrdselt valgust ning südasuvel väheneb hoone ülekuumenemise oht.

Kui aga kasvuhoones käib elu aasta ringi ning seal plaanitakse kasvatada saaki ka sügisel-talvel, võiks hoone asetseda pikemaid külgi pidi ida-läänesuunaliselt.

Nii saab see pimedaimal ajal maksimaalselt valgust ning ühtlasi soojeneb kiiremini.

Kuhu paigaldada seinakasvuhoone?
Seinakasvuhoone on väiksemat tüüpi kasvuhoone mudel, mille üks kandev külg on kas maja, kuuri või mõne muu olemasoleva ehitise üks seinadest. Seal, kus aiaruumi napib, on säärasest lahendusest palju kasu ning seinakasvuhoone on ka eestlaste seas üha populaarsem valik.

Seinakasvuhoone kasuks otsustanud aedniku jaoks on ilmakaartel veelgi suurem tähtsus.

Kuna pinda on vähem, tuleb igast päiksekiirest võtta maksimum ja nii tasuks selline kasvuala paigutada hoone lõunapoolsesse külge, st et tugiseinaks peaks jääma põhjapoolne ots.

Nii on kindel, et taimede jaoks eraldatud ala saab osa nii hommiku kui pärastlõunasest päikesest. Suuri puid või muid varjutavaid objekte tasuks siingi vältida.

Asukoht olgu tuulevaikne ja hea ventilatsiooniga
Pisut paradoksaalsel kombel peab kasvuhoone olema ühtaegu nii varjus, kuid samal ajal ka varjust väljas. Kuigi puude ja kõrvalhoonete liigne lähedus pärsib taimede kasvu, siis ei saa unustada ka seda, et lagedale püstitatud ja tuultele avatud majake võib ühel päeval oma kohalt lendu tõusta.

Ideaalis võiks kasvuhoone paigutada tuulevaiksesse kohta, kus see ei ole liiga lähedal puudele ega teistele hoonetele ja samas ei jää otseselt ka tuulte meelevalda. Parasjagu avatud koht on ideaalne ka ventilatsioonile mõeldes, sest korralik õhutus on kasvuhoonele sama oluline kui õiged temperatuurid.

Kasutusmugavust ei tasu tahaplaanile jätta
Kui ilmakaartega on asi paigas, kõrghaljastus klaasmaja varjutama ei kipu ning ka kõik muu klapib kenasti, tasub mõelda sellele, et kasvuhoone kasutamine oleks aiapidajale ka mugav ja loogiline.

Mida enam seal käiakse, seda enam on vaja, et kõik oleks käepärane, ergonoomiline ja lihtne.

- Kasvuhooneni võiks pääseda takistusteta ja vajadusel peaks selleni hõlpsalt mahtuma nii jala kui aiakäruga.
- Kui hoovis on eraldi kuur või aiamaja, siis võiks uurida, kas nende kahe abihoone vahemaa ei jää liiga pikaks?
- Mõtle ka sellele, et kas majauksest/terrassilt on kasvuhooneni mugav jalutuskäik või kujuneb sellest ebameeldiv ring?

Mugavused loevad, seega kui juba teha, siis pigem nii, et kõik klapib!

Õige paigutus tagab maksimaalse kasvatusperioodi
Kasvuhoonele õige asukoha leidmine pole vaid mugavuse küsimus, vaid mängib olulist rolli selles, millist saaki ja kui palju aiamajake viimaks andma hakkab. Valguse maksimaalne kasutamine tähendab, et kasvatusperioodi on võimalik oluliselt pikendada ning nii saab mõnusaid koduse maitsega köögivilju loodetavasti sagedamini nautida.

Nutikalt planeerides saab iga aiaomanik Eestis edukalt kasvatada lilli, taimi ja ka mõningaid eksootilisemaid vilju, mis muidu siin kliimas kasvama ei hakkaks.

Leia õiged lahendused AB Polari abiga
Enda maitse järgi kujundatud aiale annab iga läbimõeldud samm juurde unikaalsust ja lisaväärtust. Klaasist kasvuhoone ehitamine ja paigutamine võib olla osa stilistikast, mis muudab aia kordumatuks, omanäoliseks ning täiendab seda veelgi.

Iluga ühte sammu astuv funktsionaalsus toob rohelisse oaasi aga tõelise rütmi. AB Polari aiatarvete kaubamajast leiad suure valiku kasvuhooneid, mis aitavad särada mistahes ideedel ja plaanidel.

Tule tutvu e-poega lähemalt ja leia siit kõik, mida otsid!

 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880