OTSING
  Kuidas valida terrassile parim asukoht?
15.06.2023

Kas soovid ehitada terrassi ja tahad täpsemalt teada, kuidas leida sellele kõige parem asukoht? Vahel juhtub, et terrass ehitatakse paika, kuhu see tundub visuaalselt kõige paremini sobivat, kuid hiljem selgub, et mitu olulist tegurit on jäänud siiski arvestamata.

Üheksa korda mõõda, üks kord lõika! Ära jäta midagi juhuse hooleks ja ehita terrass ESSVE kinnitusvahenditega, mille abil saavutad igas detailis täiuslikkuse!

ESSVE esindaja Risto Hiob räägib lähemalt, mida tasub terrassi asukoha valikul kindlasti silmas pidada.

Terrassi asukoht peab olema kooskõlas eesmärkidega
“Enne ehitusega alustamist tuleb täpsemalt läbi mõelda terrassi peamised eesmärgid,” soovitab Risto Hiob. Tema sõnul peaksid mõtlema, et kas sul on plaanis eelkõige suveõhtute nautimine, mõnusa grilliala loomine, päikesevõtt või eluruumi laiendamine? Või ehk kõik korraga?


Suveõhtute nautimine eeldab päikese teekonna tundmist
Kui terrassi peamiseks eesmärgiks on suveõhtute nautimine, võid valida asukoha, mis pakub palju päikesevalgust ja soojust ka õhtusel ajal.

“Mõtle päikese liikumisele erinevatel aastaaegadel ja vali asukoht, mis pakub piisavalt päikesevalgust, kuid lubab kuuma keskpäeva ajal ka varjus olla,” soovitab Hiob.

Lisaks tuleks kaaluda, kas terrassi on võimalik paigutada hoone lõuna- või lääneküljele, et saada rohkem päikesevalgust eriti just suveõhtutel.

Väljas söömine, grillimine ja mugavus
Kui terrassi peaeesmärk on grillimine ja väljas söömine, võiks valida asukoha, mis on mugavalt lähedal köögile või söögitoale.

“Siinkohal tuleb eelkõige mõelda praktilisusele ja lihtsale ligipääsule,” ütleb Hiob ja soovitab, et samuti võiks plaanida terrassi ehitamist tuulevaiksesse kohta või luua ise niisugune ümbrus, mis tuult võimalikult palju takistaks.

Terrass ja päevitamine
Soovid päikesepaistet maksimaalselt ära kasutada ja teiseks juuniks pruuniks saada?

Sellisel juhul tuleb mõistagi paigutada terrass sinna, kus paistab kõige rohkem päikest. Lisaks päikesepaistele arvesta ka uudishimulike pilkudega ning loo asukoht, mis pakub päevitamiseks piisavalt privaatsust.

Katusega terrass ja terrass kui eluruumi laiendus
Terrass võib olla ka täiendav eluruum väljas söömiseks, meelelahutuseks või lihtsalt aja veetmiseks. Kui nii, siis tasub kaaluda terrassi paigutamist suurema muru- või aianõlva lähedale. See võimaldab ühendada terrassi ümbritseva looduskeskkonnaga ning loob avatud ja avara atmosfääri.

“Mõistlik on valida asukoht, mis pakub kauneid vaateid ja integreerib terrassi loodusliku maastikuga,” sõnab Hiob. Samuti võiks kaaluda terrassi katmist katusega, et kaitsta selle kasutajaid erinevate ilmastikutingimuste eest ning pikendada terrassi kasutusiga.

Terrassi asukoht ja kliimatingimused
Paraku mängib sinu kodukoha kliima terrassi asukoha valikul olulist rolli. Kuumas kliimavöötmes on mõistlik ehitada terrasse kohta, mis pakub piisavalt varju ja jahedust.

Meil Eestis on aga muidugi vastupidi – päikesevalgust ja soojust pole kunagi küllalt. Seega vali terrassile pigem selline asukoht, mis on avatud päikesepaistele ja kus ei ole liialt suuri varjusid.

Jahedatel aastaaegadel võib kaaluda terrassi soojendamise võimalusi, näiteks terrassi küttekehade või soojenduslampide kasutamist.

Meie kliimatingimused on väga muutlikud, seega tahame, et terrass suudaks ja võimaldaks meil erinevate tingimustega kohaneda. Nagu juba eelnevalt mainitud, võiks mõelda terrassi katmisele ehk siis katuse või varikatuse paigaldamisele, et kaitsta end vihma või intensiivse päikese eest. Samuti võid kaaluda tuulevarjude kasutamist.

Kaunid vaated ja privaatsus – kuidas luua tasakaal?
Mõnikord on ilmakaarte ja päikese teekonna arvestamisest olulisem terrassilt avanev võimalikult kaunis vaade.

Kui ümbruses on imelised loodusobjektid ja vaated, siis vali terrassile asukoht, mis pakub avarat vaatevälja ning võimaldab nautida ümbritsevat keskkonna ilu.

Kui soovid terrassil privaatselt aega veeta, siis peaks terrass kaitsma sind naabrite või möödujate pilkude eest.

Seega mõtle terrassi planeerides kinnistu paiknemisele, naabritele ja terrassi ümbritsevatele elementidele, näiteks aedadele, hekkidele või varikatustele. Ehita terrass asukohta, mis pakub loomulikku varju või loo privaatsus ise, et luua intiimne ja turvaline kogemus.

Mõnel juhul soovitakse terrassilt nii vaadete nautimise võimalust kui ka privaatsust. Sellisel juhul on tarvis leida tasakaal ja valida asukoht, mis võimaldab imetleda ilusat vaadet, kuid samal ajal kaitsta privaatsust.

Mõtle terrassi kõrgusele, piiretele, läbipaistvatele materjalidele või varikatustele, mis ei varja vaadet, kuid samas kaitsevad terrassi kasutajaid võõraste pilkude eest.

Terrassi vundament ja asukoha valik – tegurid, mis tagavad terrassi stabiilsuse ja ohutuse
On ütlematagi selge, et vundament määrab terrassi ohutuse, stabiilsuse ja vastupidavuse. Terrassi asukoht peab aga omakorda arvestama vundamendi nõudeid ja tingimusi.

“Näiteks juhul, kui terrass asub nõlval või muul ebastabiilsel pinnasel, on tarvis rajada tugevam ja kindlam vundament, et tagada terrassi stabiilsus ja vältida maapinnast tingitud kahjustusi ning ohtusid,” kirjeldab Hiob.


Terrassi asukoha valik mõjutab vundamendi disaini ja konstruktsiooni. Kui terrass asub kõrgemal tasandil või rõduna hoone küljes, on tarvis tagada piisav tugi ja ühendus hoonega.

Stabiilsuse ja ohutuse tagamiseks võib vaja minna erinevaid kinnitussüsteeme või tugikonstruktsioone.

Terrassile ideaalse asukoha valimine võib olla keeruline ülesanne ning see ei pruugi alati olla võimalik. Erinevaid tegureid (nagu meie soovid, kliimatingimused, vaated, privaatsus ja vundamendinõuded) tuleb hoolikalt kaaluda.

Eelkõige aga on oluline pidada silmas, et kõige tähtsam on luua mõnus paik, kus saab nautida värsket õhku ja loodust ning veeta kvaliteetaega lähedastega.

Soovid vastupidavat ja mõnusat terrassi? Terrassiproffide saladuseks on ESSVE kruvid ja teised kinnitusvahendid, mis tagavad vastupidava ja professionaalse tulemuse!
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880