OTSING
  Laudvooder kardab tihedat kinnilöömist
26.03.2008


Paari-kolmemillimeetrine pragu punnide vahel, paarisendimeetrine tuulutusliist ja valitud kruvid-naelad tagavad välisvooderlaudise kestmise aastakümneteks.

Ega voodrilaudu tasugi liiga tihedalt kokku lüüa, muidu kipuvad need niiskusega kummuma, lõpuks hakkavad ka naelad välja ronima," hoiatab Puukeskuse müügijuht Eero Rakaselg liigse agaruse ja täpsuse tagaajamise eest.

Tema sõnul tagab juba 22millimeetrine vaheliist piisava laudisetaguse tuulutuse. Sama firma laokaupade ja ostu-müügispetsialist Erki Lõhmus soovitab alumise voodrilaua ja veelaua vahele jätta ligi poolesentimeetrise vahe, et õhk pääseks voodri alla liikuma. Lisaks võimaldab selline vahe vihmast või sulavast lumest niiskuval allserval kiiresti kuivada. Ideaalse tulemuse saab, kui alumise laua alumine serv lõigata umbes 45kraadise nurga all.

Lai laudis pakub taas huvi

Justkui järelkajana okupatsiooniaja kvantiteedi ja kvaliteedi põuale oli kuni viimaste aastateni levinud just 95 mm laiused voodrilauad. Seevastu viimasel ajal on taas moodi minemas laiemad - 120 kuni 145 mm laiused lauad, tõdeb Puumarketi osakonnajuhataja ja kliendihaldur Meelis Kaupmees. Ehkki laiem laud kuivab kauem ja kipub kliimamuutustes lihtsamini kuju muutma, usub ta, et standardniiskus 18-20 protsenti peaks tagama igasuguse laua kujukindluse.

Lõhmuse seletusel tulekski aastatepikkuse püsivuse nimel nii poolpunnlaudade kui ka täispunnlaudade seinapanemisel jätta punnipõhja ja teise laua punni vahele umbes kolmemillimeetrine vahe. Punnidevaheline pilu laseb laudadel sügisniisketes ilmaoludes paisuda, et siis kuivades taas kokku tõmbuda. "Tavalise veana pekstakse lauad tihedalt üksteise vastu kinni ja siis imestatakse, et sügisel kogu vooder üles kummub," lisab ta.

Eriti tundlikud on paisumisvahede suhtes Kaupmehe sõnul täispunnlauad. Kui tihedalt üksteise vastu löödud poolpunnlaudadel veel on ruumi paisumiseks ja kahanemiseks, siis täispunnlaudadel see ruum peaaegu puudub ja lauad lähevad lõhki.

Kinnitused olgu tsingitud

Kaupmees soovitab horisontaallaudise puhul eelistada poolpunni. Vertikaallaudise puhul täispunni - siis ei pääse vihmavesi voodri vahele.

Välisvoodrilaudade kinnitamisel tuleb kasutada kindlasti tsingitud naelu või kruve, muidu rikuvad roostenired laudise, eriti oluline on see värvitud laudise puhul. Kui mitmed peavad laudade kindlaimaks kinnituseks sobivaimaks kruvisid, siis Kaupmees seal eelistusi ei näe. Samas ta aga hoiatab kasutamast ilma peata naelu, mis küll ei lase pärast naeltel eriti paista, kuid viletsa lukustusvõime tõttu lasevad lauad varsti seinast lahti.

Laudvoodri ajale vastupidavuse nimel soovitab Rakaselg eelistada eelkrunditud või eelvärvitud laudu, mida saab paigaldamise järel vajadusel veel üle värvida. Erinevalt kohapeal värvimisest on see tema väitel odavam. Nii lihtsalt immutamise kui värvimise osas peavad Kaupmees ja Lõhmus parimaks karedat kuuske, kuna näiteks sile ja vaigune mänd ei lase vahendil imenduda.


Aripaev.ee, Oma Maja
Autor: Siim Sultson
www.aripaev.ee/3879/new_eri_artiklid
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880