OTSING
  Mis on puitakna eelised?
26.10.2020


Arvatakse, et puitakna kasuks otsustatakse eelkõige välimuse põhjal – puitaknad näevad ju väga head välja. Tegelikult eelistatakse puitaknaid märksa mitmekesisematel ja ratsionaalsematel põhjustel. Ilus välimus on küll kõige silmatorkavam omadus, aga kui süüvida puitakende olemusse pisut põhjalikumalt, leiab sealt hulga argumente, mis kinnitavad: puidust akendel on peale kena väljanägemise muidki eeliseid. 
Paljudel juhtudel ei ole puitaknale võrdväärset alternatiivi. Ajaloolised hooned, miljööväärtuslikud piirkonnad ja puitehitised eeldavad, et majal on puidust raamiga aknad. Sellisel juhul on puitaken ainumõeldav valik, kuna ühestki muust materjalist aken arhitektuuripärli ja/või puithoone esteetikaga sedavõrd loomulikult ja hästi ei sobitu.

Lai värvivalik
Teine oluline argument on kindlasti puitakna viimistlemise võimaluste valik, mis on kordi rikkalikum kui puitakna konkurentidel. Ainuüksi värvivalik on peaaegu piiramatu. Ka puitakna furnituuri valik on lai.

Puitakna soojapidavus
Puit on ka soojapidavuse mõttes parim võimalik aknaraamiks sobiv materjal. Näiteks akna- ja uksetootja Klarvinduer kasutab aknaraamide valmistamisel aeglase kasvuga kvaliteetset männipuitu, mis garanteerib akende kõrge energiatõhususe.  Tänu efektiivsele soojusjuhtivusele on puitaknad ka väga energiasäästlikud, mis tähendab inimesele puitakende taga mitte ainult mõnusamat ja hubasemat elukeskkonda, vaid ka olulist kokkuhoidu küttearvetelt.
Märgatav mürasummutuse efekt Puidul on teisigi häid omadusi. Puitaken isoleerib hästi väliskeskkonna müra ega lase sel siseruumidesse tungida. Puitraamidega aknad hoiavad tänavamüra tuppa jõudmist mitu korda paremini ära kui plastist või mõnest muust materjalist raamidega aknad. Lihtsamalt öeldes: puit- või puitalumiiniumakendega ruumid on soojemad ja vaiksemad kui ükskõik millisest muust materjalist akendega ruumid.

Puitaknal on pikk eluiga
Lisaks sellele on puitakendel veel üks kauakestev rahaline eelis: puitakende elukaar on väga pikk. Erinevalt plastakendest saab puitakende eluiga korraliku hooldusega suisa mitmekordistada. Veidi vaeva ja värvi ning puitakna välimus ja ilmastikukindlus on samaväärsed nagu tehasest väljudes. 
Kokkuvõttes võib öelda, et esialgu nõuavad puitaknad küll suuremat investeeringut, aga aastate möödudes tasub see end ära, sest puitaknad tagavad inimesele soojema ja keskkonnasõbralikuma elukeskkonna ja väiksemad küttearved ning annavad hoonele kauni sise- ja välisilme.
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880