OTSING
  Nõuandeid katuseakende hooldamiseks sügis-talviseks perioodiks jagab Velux
17.10.2016

Katuseaknad annavad palju valgust ja värsket õhku ning loovad ruumis avarustunde. VELUX katuseaknad vastavad ka kõige rangematele turvalisuse ja veekindluse nõuetele, kuna akna ümber olevad veeplekid on disainitud nii, et tagavad tiheda ühenduse katuseakna ja katusekattematerjali vahel. Selleks, et katuseaknad oleksid aasta läbi töökorras, on neid vaja hooldada.



Klaaspaketi hooldus. Klaaspaketti soovitame puhastada seest ja väljast vähemalt kaks korda aastas - kevadeti ja sügiseti. Puhastamiseks sobivad kõige paremini vesi ja pehme lapp või pesušvamm. Kasutada võib ka tavalisi mitteabrasiivseid aknapesuvahendeid. Jää eemaldamiseks klaaspaketilt võib kasutada aknakaabitsat, mis ei tohi olla metallist.

Puitraami hooldus. Puitu võib puhastada tavaliste olmepuhastusvahenditega vähemalt iga nelja aasta tagant ja alati, kui selleks tekib vajadus.

Õhufiltri puhastamine. Ventilatsiooniklapi taga asuvat õhufiltrit saab eemaldada ja pesta tavaliste koduste puhastusvahenditega. Õhufiltreid ja tihendeid saab vajadusel välja vahetada ning samuti on olemas spetsiaalsed hoolduskomplektid katuseakendele.

Tihendid. Kummitihendite eesmärk raami ja lengi vahel on luua õhutihedus, selleks et vältida tarbetut tuuletõmbust. Tihendite eluiga on erinev, sõltudes akna avamissagedusest ja muudest faktoritest. Seetõttu võivad tihendid aja jooksul jäigaks muutuda ning ei sobitu enam korralikult. Tihendite eluiga saab pikendada neid kord aastas silikoonõliga töödeldes.



Hinged ja kinnitused. Kord aastas on soovitatav kõikidele hingedele panna hõõrdumisvastast määret ja pingutada kõik välised kruvid.

Veeplekkide puhastamine. Selleks, et vihmavesi saaks akna ümbert ära voolata, peab sügiseti veeplekkidelt eemaldama lehed ja muu prahi.

Kuidas ise ennetada akende lekkimist? Talvel võib katusele koguneda palju lund ja jääd ning katuseaken võib pikaks ajaks lume alla jääda. Temperatuuri tõustes on aken tihti üks esimestest kohtadest, kus lumi ja jää sulama hakkab. Sulavesi voolab mööda akent alla külmemale, veidi paremini soojustatud katuse pinnale akna all, kus ta uuesti jäätub. Sellistel puhkudel, kui on oht, et sulavesi ladestub akna alla, võib sinna tekkida jäätamm. Sulaperioodidel võib see põhjustada vee aknast läbitungimise, sest nii aken kui ka akna ja katusekatte vaheline ühendus ei ole normaaltingimustes ette nähtud vastu pidama sulavee survele. Oluline on kindlustada, et vesi saab katuselt ja ümbritsevatest rennidest ära voolata. Selleks tuleks jääd ja lund võimaluse korral akna ümbert ära lükata ja aken puhtana hoida.

Akende valikul peaks eelistama kolmekordset klaaspaketti, mis on soojapidavam ning mille temperatuuri erinevused sees ja väljas on väiksemad, peale selle tekib kolmekordsele klaaspaketile vähem sulavett kui kahekordsele klaaspaketile.

Lisateavet uuri Veluxi kodulehelt www.velux.ee.
 
Firmainfo
  VELUX Katuseaknad

Telefon: 800 4343, 621 7790
Faks: 621 7799
E-mail: Saada kiri
WWW: www.velux.ee


Aadress: Peterburi tee 2A, TALLINN 11415, Harjumaa
Reg. kood: 10042086
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880