OTSING
  Veneetsia arhitektuuribiennaali “VABA RUUMI” esseekogumik on nüüd veebis loetav
26.09.2014

Veneetsia arhitektuuribiennaali Eesti ekspositsiooni “Vaba ruum / Interspace” kuraatorid teevad juunis ilmunud esseekogumiku tekstid veebis kõigile huvilistele kättesaadavaks – alates septembri algusest on ekspositsiooni kodulehel võimalik lugeda esimesi arutlusi andmeühiskonna avaliku ruumi teemal:
*Ranulph Glanville, “Indiviidist”
*Roemer van Toorn, “Andmeühiskonna ideoloogilisest struktuurist”
*Mark Foster Gage, “Uuest meediast arhitektuuris”
*Walter Nicolino, “Augmenteeritud ja reageerivatest keskkondadest”

Igal neljapäeval lisanduvad kodulehele uued, siiani vaid paberil kättesaadavad tekstid.
Eestikeelsed esseed: www.enterinterspace.ee
Inglisekeelsed esseed: www.enterinterspace.ee/en

Loe lähemalt ''VABA RUUM''-st siit>>>



VENEETSIA ARHITEKTUURIBIENNAAL (toimumisaeg 7.juuni - 23.november 2014)

XIV Veneetsia Arhitektuuribiennaali peateemaks on “Põhitõed: modernsuse omaksvõtt 1914-2014″. Johanna Jõekalda, Johan Tali ja Siim Tuksami poolt kureeritud Eesti ekspositsioon “Vaba ruum” keskendub selle raames avalikule ruumile kui keskkonnale, kus segunevad ametlik ideoloogia ja selle isiklikud tõlgendused.


“Vaba ruum” uurib ajastute lõikes otsustajate ja ühiskonna vahelist infovahetust ja sellest tulenevate ruumiliste otsuste langetamist. Ekspositsioon näitlikustab, kuidas on viimase saja aasta jooksul kujundatud avalikku arvamust informatsiooni levitamise ja piiramise abil, kelle initsiatiivil ja milliseid kanaleid pidi on see toimunud. Ajaloolise uurimise pinnalt tõstatame ühtlasi küsimuse sellest, kuidas võiksid need mehhanismid toimida e-riigis, kus inimeste ruumiline käitumine ja otsustused on jälgitavad ning milliseks osutuvad arhitekti, linnaplaneerija ja kodaniku rollid sellises ühiskonnas. Rikastatud andmehulkade ühiskonnas on indiviidide infovahetus salvestunud sotsiaalsete kuuluvuste ja tarbimiseelistustena. Lisaks ärimudelitele on aga võimalik sellest luua ka avaliku ruumi kujundamise lähteülesandeid.

Ekpositsioon on üles ehitatud Eesti avaliku ruumi näitel, keskendudes kohtadele ja projektidele, millesse on registreeritud viimase aastasaja jooksul enim eri ideoloogiate meelevallast välja kasvanud ruumilisi otsuseid. Tänapäeva tehnoloogiatega on võimalik registreerida ka otsuseid ja käitumismudeleid, mis ei jäta endast füüsilist jälge ning kasutada neid ära keskkonna kujundamisel. “Vaba ruum” käsitleb avaliku ruumi kujunemislugu tehnoloogiliste arengute valguses, päädides infoajastuga, mil digitaalne tehnoloogia võimaldab keskkonnas toimuvaid protsesse senisest täpsemini mõtestada. Spekulatiivses olukorras, kus kõik ühiskondlik on jälgitav ning avalik, proovitakse Eesti paviljonis läbi paradoks maksimaalse vabaduse võimaldamisest maksimaalse kontrolli abil. “Vaba ruum” on mõttearendus digitaalse info toel toimiva dataühiskonna võimalikest ruumilistest ja sotsiaalsetest tagajärgedest.

Eesti ekspositsiooni XIV Veneetsia arhitektuuribiennaalil produtseerib Eesti Arhitektuurikeskus ning seda rahastavad Eesti Kultuuriministeerium, Kultuurkapital ja Euroopa Regionaalarengu Fond. “Interspace – vaba ruum” näitust toetavad kuldsponsor Metro Capital, suurtoetajad Ruukki Products, Eventus Ehitus ja KSA Silmakeskus ning toetajad Sadolin, Elmaks Hulgikaubandus, Eesti Arhitektuurimuuseum, Reinis Adovicš (WARP), Lugemik, Makerlab ja Silman Elekter, samuti 206 hooandjat ja kümned vabatahtlikud.


Veneetsia arhitektuuribiennaali Eesti ekspositsiooni “interspace – vaba ruum” kodulehekülg ja Facebooki leht.

Veneetsia arhitektuuribiennaali uudiseid loe siit>>>


Eesti Arhitektuurikeskus ''VABA RUUM''
Eesti Arhitektuurikeskus - Veneetsia arhitektuuribiennaal











 
Firmainfo
  Eesti Arhitektuurikeskus

Telefon: 611 7436
E-mail: Saada kiri
WWW: www.arhitektuurikeskus.ee


Aadress: Lai 31, Tallinn 10133, TALLINN, Harjumaa
Reg. kood: 80273798
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880