OTSING
  Vana ja väsinud mööbel saab värvi abil värskeks
16.12.2013


Mööbli värvimine on hea viis renoveerida kulunud mööblitükki või sobitada seda värskenduskuuri läbinud interjööri. Ka lakitud, kuid kolletunud männipuidust kummut saab hoopis elegantsema ilme, kui see näiteks valgeks värvida.

Eeltööd
Enne värvima asumist puhasta mööbel mustusest. Kui tegemist on rasvase aluspinnaga, kasuta kindlasti spetsiaalset puhastusvahendit. Kodukeemiaga puhastama ei tasu hakata, kuna see võib sisaldada aineid, mis tekitavad mustusthülgava pinna ning siis ei nakku ka värv.

Kui mööblil on suuremaid või väiksemaid defekte, tuleks need täita pahtliga. Nurkade ja servade parandamiseks-vormimiseks sobib hästi

kahekomponentne autopahtel, mis kuivab eriti tugevaks. Tasapinnale tekkinud suuremaid defekte võib täita ka puidupahtliga.

Jälgi kindlasti pakendilt ka soovituslikku kihi paksust ja kuivamisaegu. Lihvi pahteldatud pind lihvimispaberiga (P120) siledaks ning puhasta põhjalikult tolmust.

Mööbli värvimiseks ei pea vana värvikihti täielikult eemaldama, küll aga tasuks arvesse võtta, et uus värvikiht võib halvendada kapiuste ja sahtlite liikuvust, mistõttu tasuks pisut rohkem lihvimispaberiga vaeva näha ja uuele värvikihile ruumi teha.

Aluspinna kerge karestamine ei tee kunagi paha ka ülejäänud pinnale. Pärast karestamist tuleb tolm täielikult eemaldada, sest tolmusele pinnale värv ei nakku ning värvipind võib suurte tükkidena hiljem aluspinnast lahti kooruda.


Õige tehnoloogia
Laminaatmööbli ja varem lakitud või värvitud puitmööbli puhul tuleb aluspind kruntvärviga kruntida. Kui tegemist on kuivadesse ruumidesse mineva mööbliga, sobib aluskrundiks veebaasil Bindo Base, mis on vähese lõhnaga ning passib seega hästi sisetingimustes värvimiseks.
Piisab ühest kihist, mis tuleb jätta kuivama vähemalt kuueks tunniks. Kui soovite värvitud mööblit aga viia kasutamiseks niiskesse ruumi, tasub aluspind kruntida lahustibaasil Master Base’iga. Lahustibaasil värvide puhul võiks lapsed värvimistöödeks kodust eemale saata ning pärast eseme kuivamist toad korralikult ära õhutada.

Lase kruntvärvil kuivada vähemalt kümme tundi, enne kui kattevärviga viimistlema asud. Master Base sobib hästi ka puitspooniga kaetud mööbli värvimiseks, sest veebaasil kruntvärv võib spooni aluspinnast lihtsalt lahti leotada.

Viimistlemata puhas puitpind aluskrunti sisetöödel ei vaja. Välistöödel oleks hea töötlemata puitu enne värvimist immutada hallitusvastaseid aineid ja fungitsiide sisaldava läbipaistva Pinotex Base’iga või varem värvitud mööblit kruntida Domus Base’iga.

Siseruumides on hea kasutada veebaasil isetasanduvat värvi Master Lux, mis on vähese lõhnaga, ülimugav, kiireltkuivav isetasanduv värv. Kuna värvikihi pealispind kuivab kiiresti, ei tasu rulli või pintsliga liiga kaua ühte kohta töödelda. Selle asemel et täiuslikku värvikihti saavutada, võib pealispinna hoopis karedaks tõmmata. Kui selline asi juhtub, tuleks oodata vähemalt 24 tundi ning värvipind siis uuesti siledaks lihvida.

Samamoodi peaks toimima ka värvinirede puhul, mis mööbli serva märkamatult tekkima kipuvad. Lihvitud paranduskohtadele on värvi mugav švammiga tupsutada. Kuigi värvi pealispind kuivab kiiresti, aurustub niiskus sealt siiski välja aeglaselt, mistõttu peab teise kihi värvimisega kannatama vähemalt 12 tundi.

Küll aga võib umbes tunni pärast mööblitüki juba ümber keerata, et selle teist külge värvida, mida lahustibaasil värviga teha ei saa. See annab märgatava ajalise kokkuhoiu. Kui värvikihid liiga kiiresti üksteise peale kanda, ei jää lõpptulemus piisavalt tugev ning värvipind muutub kiiresti defektseks.

Õiged töövahendid
Lahustibaasil Master Lux sobib kasutamiseks sise- ja välistöödel ning niisketes ruumides. Toode peab enne teise kihi peale kandmist vähemalt kaheksa tundi kuivama. Kodus värvimine on tülikam, kuna see on lahustipõhine toode ja eritab tugevat lõhna. Kui aga peaks tekkima soov oma vannituppa minevat kappi kuldseks või hõbedaseks värvida, sobib selleks ka metallivärvina tuntud Hammerite.

Kõikide värvide puhul on lisaks värvi isetasanduvatele omadustele tähtsad kvaliteetsed töövahendid. Madalakarvaline veluurrull on hea valik nii vee- kui lahustibaasil värvide puhul.
Pintsli puhul on oluline jälgida, et naturaalkarvast pintsel ei satuks veebaasil värvi sisse, mis pintslikarvad ebameeldivalt harali ajab ning raskendab oluliselt kvaliteetse värvipinna saavutamist.

Enne pintsli või värvirulli kasutusele võtmist pese see sooja veega korralikult läbi, et lahtised karvad ja ebemed eemalduksid.


Mustrid ja efektid
Mööbli värvimisel ei pea tingimata piirduma ühetoonilise lahendusega. Värvi kummuti karkass ja sahtlid erinevates toonides. Hea ja lihtne on ka näiteks maalriteibi või värvitemplitega huvitavaid mustreid teha. Eriti põneva pinna saab siis, kui kasutada värvipinda pragunema panevat vahelakki Antique. Selle puhul tuleb aluspind värvida nii nagu tavalisel mööblil ning lasta piisavalt kuivada.

Kanna vahelakk värvitud pinnale värvirulli või pintsliga. Kui lakk on piisavalt kuiv (enam ei läigi), kuid sõrme peale asetades veel pisut nakkub, saab peale panna pealisvärvi, mis võib olla ainult veebaasil värv.

Kasutades rulli saab ühtlasema pinna. Kui aga vahelakki pintsliga ühtepidi ning kattevärvi ristipidi peale kanda, saab ühtlased kandilised praod. Kui kannad vahelaki ja pealisvärvi pintsliga ühesuunaliselt peale, tekivad piklikud praod.

Prao suurus sõltub laki ja värvi paksusest. Väga õhukese värvikihiga ei pruugi efekti näha olla, kuid ka väga paksu värvikihiga tasub olla ettevaatlik.

Huvitava struktuurse pinna saab ka struktuurse ja läikiva mineraalvärviga. Struktuurset värvi tasub aga siiski ainult mööbliustel ja sahtlipaneelidel kasutada.

Täiendavadid soovitusi
• Mööbli värvimist hõlbustab kindlasti ka furnituuride eemaldamine.

• Kapiuste ja sahtlipaneelide värvimisel paiguta need tööpinnast pisut eemale, et aluspinda kaitsma pandud kattepaber värviga mööbli külge ei nakkuks. Sõltuvalt detaili suurusest sobivad hästi näiteks paksemad teatmeteosed või moosipurgid.

• Kui spoonitud pind on kusagilt kummis, on hea spooni alla liimi süstida. Süstimiseks sobib hästi ühekordselt kasutatav süstal (soovitavalt pisut jämedama nõelaga, et liim nõelas kergemini liikuda saaks), mille saab apteegist osta. Pärast liimi süstimist tuleks liimitav koht vajutuse alla panna. Kapi karkassi puhul võib mööblieseme lihtsalt külili keerata, nii et liimitud pind mööbli enda raskuse alla jääb, või kasutada pitskruvisid. Kui kumbagi meetodit rakendada ei saa, tuleks liimitud koht tugeva teibiga paariks tunniks kinni tõmmata.

Algallikas ja fotod: Eve-Lii Sandre, Sadolini Värvikeskuse disainer-konsultant
Ilmus: Postimehe sisustuseris "Eluruum" (aprill 2012).
 
Firmainfo
  Karl Bilder kauplused

Telefon: 606 2220, 606 2221
Faks: 606 2229
E-mail: Saada kiri
WWW: www.facebook.com


Aadress: Peterburi tee 52A, Tallinn 11415, Harjumaa
Reg. kood: 10172647
 
 
  Lisakontaktid:
TALLINNAS
Kadaka tee 32, 10621 Tallinn
tel värvikauplus: +372 650 7440
tel tapeedisalong: +372 650 7444
tel kontor: +372 650 7445
e-post: kadaka@karlbilder.ee
e-post kujundaja: kujundaja.kadaka@karlbilder.ee
Avatud: E-R 7:30-17


Peterburi tee 52a, 11415 Tallinn
tel värvikauplus: +372 606 2220, +372 606 2221
tel tapeedisalong: +372 606 2233
tel kontor: +372 606 2235
faks: +372 606 2229
e-post: tallinn@karlbilder.ee
e-post kujundaja: kujundaja@karlbilder.ee
Avatud: E-R 7:30-17

TARTUS
Turu 53, 50106 Tartu
tel värvikauplus: +372 730 0230, +372 730 0231
tel kontor: +372 730 0235
faks: +372 730 0239
mob. tel viimistlusseadmete müük, rent ja hooldus: +372 530 00599
e-post: tartu@karlbilder.ee
e-post kujundaja: kujundaja@karlbilder.ee
Avatud: E-R 7:30-17

PÄRNUS
Suur- Jõe 75, 80041 Pärnu
tel värvikauplus: +372 442 7800, +372 442 7801
tel kontor: +372 442 7805
faks: +372 442 7809
e-post: parnu@karlbilder.ee
Avatud: E-R 8-18
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880