OTSING
  Palgi vahetus
22.12.2010


Palkseina proteesimine
Vana maja restaureerimine on alati üllatusi pakkuv. Üks esimesi töid peaks olema seinapalkide seisundi kontrollimine. Seda saab teostada kangiga või mõne muu terava esemesega. Kui torgata palki ja terav ese läheb sellest kergelt läbi, siis on suur tõenäosus, et palk on mädanenud. Sellisel juhul tuleb ettevõtta vööpalgi proteesimine ehk siis maakeeli „palkide vahetus“.

Esimese tööna on vaja kindlasti toestada maja osa, kus te kavatsete hakata mädanenud palki välja vahetama. Kas lasete prussi risti ülejäänud tervetesse palkidesse, ning toetate ta tugevale pinnale. Arvestada tuleks ka sellega, et kui maja seinad on krohvitud, siis tungrauaga maja tõstmisel võivad tekkida krohvi sisse praod. Kindlasti oleks vaja maja nurgad tappida, et mõlema maja külje palgid toetaksid teineteise peale.

Peale maja toestamist saagige mootorsaega ettevaatlikult vanasse palki sisse. Pikema jupi kätte saamiseks võite seda vajadusel ka viilutada. Näiteks võtke alguses umbes 20 cm või väiksemaid juppe ükshaaval välja. Kui olete saanud vajaliku palgi osa välja saagida, siis kindlasti toestage ka teist palgirida. Maja küljes olev palgi sisemine osa tuleb samuti immutada puidukaitsevahendiga . See peaks eemal hoidma termiite ja muid putukaid, kes võivad sinna pesa teha. Seejärel asetage tõrvapapp betooni peale. Lõigake nii suur tükk kui vaja, aga arvestage, et pärast peaks jääma umbes 1cm tõrvapappi üle palgi serva (hüdroisolatsioon eesmärgil).

Uus palk tuleks võimalikult täpselt saagida vana palgi mõõtmete järgi. Kuna tihti on vana palk erimõõtmetega, siis meie saeme ketassaega endale uuest palgist välja vajaliku mõõdu . Üritage lõigata võimalikult täpselt, et ei jääks väga suuri vahesid uue palgi ja vana palgi vahele.


Asetage uus läbiimmutatud palk tõrvapapi peale. Meie oleme kasutanud suurt haamrit uue palgi paigaldamiseks, et asendatav palk istuks võimalikult tihkelt ja tugevalt tõrvapapi ja vana palgi vahele.

Kui uus palk istub hästi oma kohal tuleb kõik palgi vahed ära takutada. Ajapikku muutub takk väga tugevaks ja hoiab tihkelt vana ja asendatud palki koos.


Uue ja vana palgi fikseerimiseks lisage naelutusplaadid ja kobad.
Kuna meie aluspalk koosnes kahest palgist, siis me immutasime ka teise vööpalgi ära, et tulevikus mädanik edasi ei areneks.

Vajalikud tööriistad:
1. Ruberoid – kasutada betooni ja puidu vahele ( soovitame kasutada 4mm tõrvapappi)
2. Palk – vastavalt Teile vajalikele mõõtmetele
3. Tungraud
4. Puidukaitsevahend – meie kasutasime Pinotex Imprat ( müügil enamik ehituskauplustes)
5. Mootorsaag
6. Suur kang – et ei painduks läbi ning saaks rakendada jõudu
7. Naelutusplaadid
8. Akutrell
9. Ohtralt erinevaid suuri kruve
10. Kobasid
11. Takku
 
Firmainfo
  Skone Restauraator

Telefon: 5646 6053
E-mail: Saada kiri
WWW: www.skone.ee


Aadress: Kadaka tee 46a, Tallinn, Harjumaa
Reg. kood: 11374175
 
 
  Lisakontaktid:
Henry Küünemäe
mob: +372 502 2265
e-mail: henry@skone.ee

Martin Kivit
mob: +372 555 78150
martin@skone.ee
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880