OTSING
  Infrapunasauna populaarsus on tõusuteel
15.07.2010


Kui Eestis on seni traditsiooniliseks saunaks peetud leilisauna, on siiski hakanud tervislike eluviiside austajad aina enam endale koju ostma infrapunasaunu. Ja miks ka mitte – tänapäeval saab korraliku infrapunasauna kätte alla 20 000 krooniga ning selle paigaldus ei murra konti ühelgi mehel.

Tegelikult on infrapunasaun rohkem protseduur kui pelgalt saunas käimine – kindlaks ajaks ja teatud temperatuuril minnakse kabiini sisse, higiga eralduvad toksiinid, vesi, rasvad,
kolesterool ja rasked metallid ning see on tervisele kasulik,” räägib üle kolme aasta infrapunasaunu Eestis müünud Anton Lednei OÜ-st LV-Tech. „Inimestel on infrapuna vastu suur huvi.”
Hea hinna, lihtsa paigalduse ning selle tõttu, et saun ei vaja mingeid lisatingimusi
peale umbes ruutmeetrise pinna, ostetakse infrapunasaunu eriti palju just korteritesse. Ei mingit lisaventilatsiooni ega kanalisatsioonitorude vedamist, vajalik on vaid elekter nii sauna kütmiseks kui ka valgustamiseks.
Moodulsauna on äärmiselt lihtne paigaldada, kuna osasid pole võimalik valesti kokku panna. Mis aga inimestele eriti meeldib – kolides on kerge oma infrapunasauna lahti monteerida ning kaasa võtta.

Soodne hind ja suur valik


LV-Techi enimmüüdud ühekohaliste moodulsaunade hind algab 16 800 kroonist. Võimalik on valida klassikalise ja luksusmudeli vahel – klassikaline saun on valmistatud heledamast tsuugapuust ning keraamilise küttekehaga. Luksusmudel on tehtud seedrist, mis on tumedama puidu välimusega ning karbonist küttekehaga. Mõlemas seerias on saadaval suur valik ühe- kuni neljakohalisi saunu.
„Kõigil meie pakutavatel infrapunasaunadel on baasvarustuses raadio ja CD-mängija ning mugav juhtimispult,” kirjeldab Lednei. „Samuti kõik vajalik kromoteraapiaks, mis mõjutab organismi elulisi parameetreid – vererõhku, pulssi ja hingamist. Näiteks annab punast valgust kiirgav lamp energiat, samas kui roheline rahustab.”
Lisaks korteritele ja eramutele leiab Eesti edukaima infrapunasaunade müüja LV-Tech’i saunu ka tervise- ning spordikeskustes. Viimati näiteks paigaldas ettevõte infrapunasauna Viljandi Kaare puhkemajja.
Peale Eesti on kohalikul turul enim infrapunasaunu müünud ettevõte astunud ka Soome, Rootsi ja Läti turule. „Kuna toome oma kauba otse tootjalt, saamegi pakkuda parimat hinda,” nendib Lednei. „Igale saunale anname kaks aastat garantiid ning pakume järelteenindust. Kuid tõsi see on, et seni pole meie müüdud moodulsaunade kohta olnud mitte ainsatki kaebust.”
















Spordiarst: dr Mihkel Mardna
Infrapunasaun


Infrapunane kiirgus tungib 4–5 cm sügavusele inimese kudedesse, mis kutsub esile tugeva higistamise. Infrapunasaunas on higistamine peaaegu kolm korda intensiivsem kui tavalises saunas, kus kuumus vaid mõne millimeetri sügavusele tungib. Sellisel viisil soojendab infrapunane kiirgus keha sügavalt seestpoolt ning simuleerib füüsilist tegevust koos sellele vastava higistamisega. Soovitatav seansi pikkus infrapunasaunas on 30 minutit, selle aja jooksul on organismi energiakulu ligi 600 kilokalorit. Võrdluseks, pool tundi rahulikku jooksu kulutab vaid 300 kilokalorit. Nii on infrapunasaun tõhusaks abiks neile, kes ei saa treenida regulaarselt, kuid soovivad kontrollida kaalu ning edendada tervist samaaegselt kehalise aktiivsusega.
Ka higi koostis on infrapunasaunas ja tavalises saunas erinev. Kui tavasaunas moodustab vesi tervelt 90–97% higi koostisest, siis infrapunasaunas vaid 80–85%. Ülejäänud 15–20% arvelt tuuakse organismist välja mürgiseid ainevahetusprodukte. Nii meie toidus kui ka kogu organismis moodustavad toksilistest ainetest suurima osa rasvad ja kolesterool, infrapunasauna toimel on just nende ainete hulk higistamisel suurim. Lisaks eritatakse organismist infrapunase kiirguse toimel koos rasvaga ka raskemetalle, näiteks vaske, elavhõbedat, pliid, alumiiniumi, niklit, tina. Mürgiseid ainevahetuse jääkprodukte tekib hulgaliselt ka kehalisel koormusel, olles töövõime pärssimise ja väsimuse tekke põhjuseks. Infrapunasaunas soojendab infrapunane kiirgus küll efektiivselt inimese keha, kuid kabiini sisemus kuumeneb palju vähem kui tavalises saunas. Erinevalt tavasaunade 80–120 kraadist on infrapunasaunas temperatuur vahemikus 40–60 kraadi. Madalamat kabiini temperatuuri on kergem taluda ja see koormab ka südant oluliselt vähem. Seega sobib infrapunasaun ka eakamatele inimestele. Uuringud tõestavad, et infrapunasel kiirgusel on inimese kehale palju positiivseid toimeid:
- lihaskudede lõdvestus
- vananemisprotsessi aeglustumine
- keha vastupanuvõime suurenemine
- vereringluse stimulatsioon
- passiivse treeningu toime
- naha sügavpuhastus
- tselluliidi vähenemine
- mürkainetest vabanemine
Samas on infrapunasuna kasutamine mõnel juhul vastunäidustatud, näiteks südame stimulaatoriga ja liigeseproteesidega patsientidele, samuti ei soovitata infrapunasauna patsientidele, kellel on kasvaja, kõrgvererõhktõbi, rasedus, aneemia, diabeet või äge põletik. Iseseisvalt ei tohi infrapunasaunas ravida ühtegi haigust, alati tuleb pädeva arstiga eelnevalt konsulteerida.


Viiekordne Eesti meister tennises
Margit Rüütel


Olen infrapunasauna kasutanud taastumisvahendina päris mitu korda, seda on soovitanud nii treener kui ka spordiarstid, kellega olen taastumise teemal nõu pidanud. Kõige olulisemana olen tunnetanud raskustunde kadumist kehast pärast pingelisi treeninguid. Kui tavaline soome saun pole tihtipeale sobiv, kuna väsitab oma kõrge temperatuuriga liialt, siis infrapunasaunas seda muret pole.
Mul on olnud seljaga veidi probleeme, pärast saunas käimist on ka selga tugevdavaid harjutusi lihtsam teha, kuna lihas on mõnusalt pehme.

Ärimees ja amatöörsportlane
Raimo Kägu



Olen läbi oma pika elu tõsine spordi- ja saunamees olnud. Infrapunasauna turule tulekul otsustasin ka seda proovida ning pean ütlema, et saun on tõesti mõnus ja kasulik.
Suurt kasvu mehena olen tihti hädas olnud liigse kaalu ja liigeste jäikusega, mõlemal puhul olen infrapunasaunast leevendust saanud.
Ka tunnen, et selle sauna madalam temperatuur sobib hästi südametegevust ja vererõhku silmas pidades.
Saunas on ka lihtsalt mõnus olla, tunnetada, kuidas higi voolab ja keha puhastub. Vahel Kristiinaga koos saunatades on hea seal juttu vesta ja koos kordaläinud tööpäevast rahulolu tunda.
 
Firmainfo
  IR Saunad

Telefon: 5663 8836
E-mail: Saada kiri
WWW: www.iredsauna.net


Aadress: Harjumaa
Reg. kood: 11646202
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880