OTSING
  Looduslik puitaed aina populaarsem
08.09.2009


Nägusaid ja looduslähedasi puitaedu meisterdatakse järjest enam. Üks põhjuseid on kindlasti sobivus loodusega, mis laiutab meie maakodude ja suvilate ümber.

Harjumaal Kuusalu vallas tegutsev KV Tööde OÜ valmistab aedu kohalikust metsamaterjalist. Nende tootmine põhineb kooritud puit-ümarmaterjalil, mis freesitud ümarmaterjalist erineb oma loodusliku struktuuri ja välimuse poolest.

Populaarsed puitaiad

"Kasutame aedade valmistamisel kohalikku okaspuud - kuuske ja mändi. Seda just puidu vastupidavuse tõttu," kirjeldab KV Tööde OÜ tootmisjuht Valdo Praks. "Kuna tahame garanteerida kliendile maksimaalse kvaliteedi nii välimuse kui ka vastupidavuse osas, siis kasutame aedade valmistamisel enda materjali."

Valminud aia pikaealisuse huvides puit immutatakse. Immutamist võivad kliendid teatud aja tagant ka ise korrata, kuid tihti tahetakse rõhutada just loomulikkust ning korduv immutamine või värvimine jäetakse ära.

"Aia nõrgim koht on postid," kommenteerib Praks. "Aia iga saab veidi pikendada sellega, et postide ümbrusi niidetakse korralikult, mitte ei lasta rohtu kasvada ja eks jämedam post peab kauem vastu kui kitsas."

Firma pakub erinevaid aiatüüpe, nii neid, mis sobivad rohkem linna, kui ka neid, mis mõeldud pigem maakoju. Ka klientide erisoovidega üritatakse arvestada.

"Kliendid avaldavad ikka oma soove, peamiselt aia tiheduse ja lati kaldnurga osas," nendib Praks. "Soovid, mis hõlmavad standardmaterjali kasutamist, on meile igati meele järele. Paraku peame tagasi lükkama need ideed, kuhu on kaasatud mõne erilise puidu soov, sest oma metsa meie ettevõttel ei ole."

Enamlevinud aia kõrgus on Praksi sõnul 1,25 meetrit. Sellele lisandub aiaalune vahe. Tüüpiline kahe ristlatiga aed on aga madalam, ulatudes 60-70 sentimeetrini. Sellise aia hind on ka pakutavatest kõige odavam, jäädes suurusjärku 65 krooni meetri kohta, millele lisandub paigalduse hind.

"Enamsoovitud aedadest üks kallimaid on tihe roigasaed," sõnab Praks. "Hinna määrab aia tihedus ning ühtset suurusjärku on siinkohal raske välja tuua."

Praksi sõnul sõltub ka paigalduse hind paljudest teguritest, millest määravamad on asukoht ning pinnas. "Kui tegu on väga kivise pinnasega, võib paigalduse hind minna kõrgeks."

Põnevad roigasaiad

FIE Jaanus Aasamaa valmistab roigasaedu vastupidavast okaspuumaterjalist. "Latid valmistame kuusepuust, postideks on kadakad ning sidumiseks kuuseoksad," kirjeldab Aasamaa. "Kuusepuu ajame kiiluga lõhki, mitte ei sae. Nii kuivab puit paremini ning see lisab aiale kestvust."

Ka kadakas on postidena kasutusel peamiselt vastupidavuse tõttu. "Kadakal on pikk iga ilma immutamata ning kuna me valmistame aedu naturaalsena, on kadakas just see õige."

"Roigasaed võib kesta ka 80-100 aastat," nendib Aasamaa muheledes. "Keskmine iga jääb aga ilmselt 40 ja 50 aasta vahele."

Aasamaa toob esile roigasaia lihtsa hoolduse. "Erinevalt lippaedadest pole neid vaja värvida ega immutada. Need kestavad naturaalsena. Ja kui mõni ühenduskoht katkeb, on kerge seda uuesti siduda."

Roigasaia keskmine hind on 400 krooni meetri kohta, milles sisaldub materjali maksumus. Sellele lisandub paigalduse kulu.

"Sellise hinnaga valmistame keskmisi, see tähendab umbes 1,2 meetri kõrguseid aedu," sõnab Aasamaa. "Oleme teinud ka kõrgemaid aedu peamiselt eraldavat rolli täitma ning ka madalamaid, kuid 1,2 meetrit on just selline sobiv aia kõrgus, kus koer püsib sees ning ka vaateväli säilib."

Eelistatud kaldlippidest aed

Suuremad krundid piiratakse hõredama aiaga, sest see on odavam.

KV Tööde OÜ valmistatavatest aedadest populaarsemad on tihe rist-kaldlippidega aed ja püstaed, mis sobivad valdavalt linna, sest need varjavad hästi ja hoiavad hulkuvad loomad aiast väljas.

Maakodusse on aga eelistatuim kaldlippidega aed ning kahe või nelja ristlatiga aed. Kuna maal on aiaga piirnev territoorium suurem, saab oluliseks jooksva meetri hind, mis hõredal aial on odavam.

Roigasaedade puhul on võimalik tellimisel välja tuua oma eelistus, kuidas latid võiksid olla paigaldatud: millise tihedusega, millise nurga all. Võimalusi on mitu ning latid ei pea kindlasti mitte olema traditsiooniliselt kaldu.

Võrkaed endiselt armas

Soodne hind paneb inimesed materjalivalikul aiavõrku eelistama.

Maastikuarhitekt Sulev Nurme oma klientide hulgas suurt puitaedade vaimustust täheldanud ei ole. "Pigem on inimestele ikka võrkaed hirmus armas," ütleb ta muheledes. "Eks võrkaed eristub teistest juba oma hinna poolest, olles üks odavamaid."

Sven Nurme soovitab talukomplekside ümbrus üldse piirdeta jätta või siis paigaldada näiteks roigasaed. "Kõik sõltub koha arhitektuurist. Ka Inglise stiilis rõhtlattidest aed on maakohtades väga ilus. Linna roigasaedu ei soovita ning ega neid sinna eriti rajada ole tahetudki."

Tekst: Kaili Laansalu
www.ap3.ee/Default2.aspx?PaperArticle=1&code=3669/new_eri_artiklid_366907


Roigasaiad OÜ
Ringuta küla 12, Märjamaa vald 78316
Telefon: 509 2933; 514 4136
info@roigasaiad.ee
www.roigasaiad.ee
 
Firmainfo
  Roigasaiad OÜ

Telefon: 509 2933, 514 4136


 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880