OTSING
  Puitpõrandate õlitamine
07.09.2009


Poorne puidupind vajab alati kaitset. Levinuimad puitpõrandate kaitseained on lakk ja värv. Varem kasutati esindusruumide ja tantsupõrandate materjalina vahatatud parketti. Tänapäeval kasutatakse nn. looduslikest materjalidest sagedamini õli kui vaha.
Põrandaõli koosneb mitmetest komponentidest, mis varieeruvad valmistajast sõltuvalt. Aina karmistuvate terviseohutuse ning keskkonnanõuete mõjul on välja töötatud ka kasutajasõbralikumaid materjale sisaldavaid tooteid. Üha sagedamini kasutatakse taimeõlialusel/vesialusel tooteid, kus õlina kasutatakse näiteks linaseemneõli, sojaõli või päevalilleõli ning lahustina vett. Õlitamise eesmärk on puidu küllastamine, tänu millele muutub põrand mustust hülgavaks ja niiskuskindlamaks. Kui õlitamine on tehtud korralikult ja puidu pinnakihi poorid õliga täidetud, on sinna sattuvat mustust ja pori on tunduvalt kergem pinnalt eemaldada, kuna mustus ei pääse sügavale puidu struktuuri. Tänapäeva õlid taluvad hästi ka igapäevase hoolduse käigus kasutatavaid majapidamiskemikaale. Kasutades spetsiaalselt põranda õlitamiseks mõeldud õlisid, suureneb ka puidu kulumiskindlus. Nimelt on põrandaõlidesse lisatud alküüdsideainet, mis kõveneb puidu pooridesse ja tugevdab puitu.

Õlitatud põrandate puhul on argumendiks õlitatud pinna nö naturaalsus – õli toob välja puidu struktuuri, puidusüü on käega katsudes hästi tunda, pind tundub paljale jalale soojana.

Õlitatud põrandat saab kasutada sisekujunduselemendina - toonitud õli abil
saab tuppa luua erinevaid värvilahendusi ning kujundada kodusse just sobiva atmosfääri.
Põranda õlitamine ei ole sugugi keerulisem kui näiteks lakkimine. Järgnevalt vaatame, kuidas oma jõududega saada koju õlitatud põrand ning kuidas teda hoida kaunina ka järgnevatel aastatel.

Ettevalmistus

Puidupind peab olema kuiv ning lihvitud. Lahtine tolm ja mustus tuleb eemaldada. Kui teil on kodus vana ülevärvitud põrand, ei maksa kohe mõelda selle vahetamisele. Esmalt on vaja kinnitada lahtised lauad ning vahetada välja pehkinud kohad. Kui lauad on naelutatud pealtpoolt, tuleb kindlasti naelapead sügavamale sisse lüüa, et mitte rikkuda lihvimismasina trumlit. Seejärel eemaldatakse värv põrandalihvimismasinaga ning puhtaks lihvitud pind õlitatakse, saades suurepärase ja omanäolise tulemuse võrreldes uhiuute põrandalaudadega. Vanade põrandate lauad on tihtilugu laiemad ning kaunite oksakohtadega, mis annavad ruumile lisaks aja hõngu. Põrandalaudade vahelised praodki kuuluvad õigupoolest laudpõranda juurde ja toovad põranda esile kui loodusliku ja elava materjali.

Lihvimine

Põranda lihvimisel on vaja tööriistalaenutusest kahte masinat – lintlihvimismasinat (lintpaberid 40, 60 ja 80) ning seinäärte jt raskesti ligipääsetavate kohtade jaoks äärelihvijat (paberid 40 ja 80). Esimene lihvimine karedaima paberiga sooritatakse 45º nurga all puidusüü suhtes. Ääred lihvitakse äärelihvijaga päripäeva sama karedusega paberiga. Teine lihvimine peaaegu piki puidusüüd 60-nese paberiga. Kolmas lihvimine tehakse otse piki puidusüüd 80-nese paberiga ning sama karedusega paberiga lihvitakse ka ääred. Kui lakitud põranda puhul kasutatakse viimaseks lihvimiseks liivapaberit nr. 100-120, siis õlitatud põrand jäetakse veidi karedam (paber nr.80), sel moel jäävad puidupoorid lahti ning õli imendub sügavamale puitu. Hoolikalt tuleks kontrollida, ega põrandale pole jäänud lihvimisjälgi. Õlitatud põranda puhul jäävad lihvimisjäljed ja sügavamad kohad peale õli pealekandmist näha tumedamate laikude/triipudena.

Õlivalikust leiab igaüks endale sobiva

Põrandaõlide valik on turul rikkalik. Senini on peamiselt kasutatud lahustialusel õlisid, mis sisaldavad ca 40% naturaalset linaseemneõli, kulumiskindlust andvaid vaike ning ca 50% lahusteid – näiteks lakibensiini või mineraaltärpentiini. Alküüdvaigud tungivad puidupooridesse ja kõvenevad, lisades puidupinnale kulumiskindlust. Viimasel ajal on uue suunana töötatud välja ka kasutajasõbralikumad lahustivabad õlid, kus mürgised lahustid on asendatud veega. Lahustivabad, ohutumad tooted on trend igal alal, on ju näiteks ka tänapäeval ehitusvärvid peamiselt vesialuselised ja nö haisuvabad. Nii nagu on olemas vesialusel ning lahustialusel lakid ja värvid on olemas ka vesialusel ja lahustialusel põrandaõlid. Vesialusel põrandaõlide eeliseks on nende kasutajasõbralikkus ja tööohutus. Vesialusel õlil on ka oluline eelis lahustibaasil õlide ees – nimelt avab õlis sisalduv vesi puidupoorid ning õli tungib sügavale puidu struktuuri.

Töövahendid

Õli pealekandmiseks on vaja pahtlilabidat, pehmet flotekslakilabidat või kummispaatlit. Õli ühtlustatakse punase viltkettaga käsitsi või põrandahooldusmasinaga. Üleliigse õli kokkukogumiseks on vaja puuvillaseid, ebemeid mitteajavaid lappe.

Õlitamine – see on imelihtne

Põrandaõli kantakse puhtale puidupinnale ning lastakse imenduda. Seejärel kantakse pinnale teine kiht ning kui seegi sisse imendub ja puidupind kuivaks tõmbab, kantakse pinnale ka kolmas kiht. Vesialusel õlide puhul võib järgmise kihi pinnale kanda siis kui eelmise kihiga põrandale kantud õli on muutunud valgest läbipaistvaks, ca. ½ tunni möödudes. Peale viimase kihi pealekandmist lastakse õlil veel imenduda 1-2 h ja seejärel ühtlustatakse põrandal olev õli viltkettaga poleerides. Sel viisil viiakse põrandal olev üleliigne õli nendesse kohtadesse, kus puit ei ole veel õliga küllastunud. Poole tunni möödudes eemaldatakse üleliigne, imendumata õli puhaste rätikutega. Ühe rätikuga saab kuivatada ca 15 m2 põrandapinda. Kui soovitakse anda põrandale siidmatti läiget, tuleks õlitatud põrand poleerida järgmisel päeval valge kettaga.
Suurematel pindadel kasutatakse õli ühtlustamiseks põrandahooldusmasinat, millega töö käib kergemini ja kiiremini. Masina alla kinnitatakse punane poleerketas või rätik. Väiksemad pinnad (10 - 15 m2) on võimalik viimistleda ka käsitsi.
Põranda õlitamisel tuleb silmas pidada, et kogu põrand oleks õliga küllastatud. Õli tuleb pinnale kanda nii mitu kihti, kui puit suudab sisse imada. See tagab, et poorid on täielikult õliga küllastatud. Kui puit enam õli vastu ei võta, tuleb põrandale jäänud õli hoolikalt lappidega ära kuivatada, et põrand ei jääks kleepuma ega määrduks nii kiiresti.

Värviline põrand

Kui soovitakse värvilist tulemust, on võimalik mitmeid põrandaõlisid toonida. Sageli pakuvad tootjad ka piiratud valikus valmistoone. Toonitud õli pealekandmine käib iseenesest üsna samal viisil nagu ülalpool kirjeldatud. Alati tuleks väljavalitud tooni sobivust proovida esmalt mõnel põrandast ülejäänud lauatükil, kuna erinevad puidud võivad sama tooni puhul anda hoopiski erinevaid tulemusi.
Kuna põrandate puhul kasutatakse palju mändi ja kuuske, siis tahaks paari sõnaga rääkida ka nende omapärast toonituna. Nimelt heledate õlitoonide puhul hakkab neis puidus sisaldav vaik üsna kiiresti muutma algest õli tooni kollakamaks. Selle vältimiseks on soovitav enne õlitama asumist käsitleda puhtaks lihvitud puidupind leelisega. Leelise toimel muutub puidupind valgeks ning õli toonimuutust pole vaja enam karta.
Kui toonitud põrand vajab hooldusõlitamist, tuleks ka hooldusõli toonida samasse tooni.
See hoiab algse värvi värskena ja ühtlustab hästi rohkem kulunud kohad.

Õli tahab hooldust

Igapäevasel puhastamisel eemaldatakse põrandale sattunud tolm tolmuimejaga. Kord nädalas põrandat pestes võib pesuvette lisada hooldust kergendavaid aineid, mida pakub lisaks iga õlitootja. Selliste vahendite kasutamisel ei jää mustus ja tolm põrandale kinni ja seda on kergem eemaldada. Õli eeliseks on väiksemate puidu pinnavigastuste/kriimustuste parandamise võimalus: vigastatud koht tuleb lihtsalt liivapaberiga puhtaks lihvida ning uuesti põrandaõliga katta.
Õlitatud põrand vajab ka perioodilist hooldusõlitamist. Tuhmunud põrand ning enamkäidavatesse kohtadesse tekkinud käigurajad on märk sellest, et põrand tuleks hooldusõlitada. Hooldusõli taastab põranda ühtlase läike ning tihendab ja tugevdab puidupoorides olevat õlikihti. Selleks puhastatakse põrand esmalt sobiva hooldusvahendiga ning seejärel kantakse näiteks pahtlilabidaga pinnale õhuke kiht hooldusõli. Tunni möödudes tasandatakse õlikiht punase viltkettaga ning pinna sisse imendumata õli kogutakse kokku ebemeid mitteajavate puuvillaste lappidega.

Pea meeles!

Jälgi õli imendumist – kanna pinnale uus õlikiht ainult siis kui pind on kuivaks tõmmanud.
Imendumata õli tuleb põrandalt lappidega eemaldada, see jääb pehmeks ja kleepuvaks ning kogub kergesti mustust.
Õlised lapid võivad süttida iseenesest. Lahustialusel õliga määrdunud rätikud pane veeämbrisse või põleta kohe. Vesialusel õli puhul võib rätikud ja vildid pesta puhtaks sooja veega ja kasutada uuesti.
Õlitatud pind talub kerget koormust 2 päeva möödudes.
Õlitatud pinda ei tohi puhastada veega nädala jooksul õlitamisest.

Mart Luhari


KIILTO EESTI
Aadress: Läike tee 4, Rae vald 75310
Telefon: 603 1900
kiilto@kiilto.ee
www.kiilto.ee
 
Firmainfo
  KIILTO EESTI (HÜDROISOLATIOON, PÕRANDALAKK, LIIMID, PLAATIMISSEGU, TASANDUSSEGU)

Telefon: 603 1900


 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880