OTSING
  Saunaruumid veekindlaks
26.08.2009


Saunu, vannitube, dushiruume jt. märgi ruume planeerides tuleb tagada konstruktsioonide veekindlus. Pinda ei saa vettpidavaks keraamiliste plaatide paigaldamisega, kuna plaadisegu ning vuukide täitmiseks kasutatav tsementalusel vuugitäidis on poorne ja loob veele ja niiskusele suurepärase tee aluspinda tungimiseks. Niiskuskahjustuste, hallituse ja bakterite tekkimise vältimiseks tuleb plaatide alla alati paigaldada hüdroisolatsioon.

Kõik algab planeerimisest

Kui sauna tulevane asukoht majas on kindlaks määratud, tuleks planeerida ruumide paigutus ja trappide asukohad põrandal. Väiksema eramu sauna puhul, mis koosneb leiliruumist ja pesuruumist ning mahutab 2-4 inimest, piirdutakse sageli ühe pesuruumi paigaldatud trapiga. Leiliruumi sattuv võimalik vesi juhitakse põrandakallete abil leiliruumi ukse alt pesuruumi trappi.
Sile ja tugev betoonpind sobib hästi saunaruumi põranda aluspinnaks. Sobivad on ka kahekordselt paigaldatud spetsiaalne erikõva põrandakipsplaat või niiskuskindel tsementkiudplaat (nn. Lujaplaat).

Kalded korda

Põrandakalded tuleb konstrueerida nii, et vesi ei jääks põrandale loikudena seisma, vaid voolaks takistamatult trappi. Põrandal seisev vesi tekitab libastumisohu ning lisaks loob soodsad tingimused hallituse tekkeks. Rusikareegel kallete tegemisel on et kalle peab olema vähemalt 1:100 (1 cm langust 1 meetri peale). Trapi ümbruses soovitatakse kallet 1:50.

Põrandaküte ei ole pelgalt mugavus

Põrandaküte on muutunud tänapäeva saunade puhul igapäevaseks asjaks. Põrandaküte aitab kuivatada dushi all käimisest märga põrandat ja kuivatab ruumi õhku. Et küte oleks efektiivne ja soendaks põrandat ühtlaselt, tuleb ta paigaldada piisavalt sügavale segukihi sisse. Veeküttega põrandaküte paigaldatakse betoonivalu sisse. Elektrilised põrandaküttekaablid paigaldatakse samaaegselt põrandakallete valamisega allapoole hüdroisolatsioonikihti. Hüdroisolatsioonikiht kaitseb kaablit vee eest ning hoiab kaabliisolatsiooni vigastuse korral ära elektrilöögi ohu. Tänu hüdroisolatsioonikihile on põrandakütte efektiivsus kõrgem, kuna küte ei pea kuivatama märga betoonikihti. Põrandaküttekaablid peavad jääma igast küljest tasandusseguga ümbritsetuna tervenisti tasandussegu sisse. Mida sügavamal on kaablid, seda ühtlasemalt soojeneb põrand. Soovitatav segukihi paksus kaablite peal on ca. 3 cm. Kallete valamiseks ja põrandaküttekaablite uputamiseks sobib Kiilto Põrandakütte tasandussegu. Peale kallete valamist peab trapp ja põrand olema täpselt samas tasapinnas, et trapi ja hüdroisolatsiooni liitekoht tuleks kvaliteetne.

Seinad märjas ruumis

Kõik märgades ruumides kasutatavad materjalid peavad olema niiskus/veekindlad. Seda peab meeles pidama ka seinamaterjali valimisel. Parim seinamaterjal on kivimaterjalist seinaplokid. Kui niiskus peakski pääsema seinapindadesse, ei suuda ta deformeerida kivist konstruktsioone. Kiviplokkidest sein on vaja seejärel siledaks pahteldada. Piisavalt hea tulemuse saab, kui sein pahteldada üks kord niiskuskindal tsementalusel Kestonit TT seinapahtliga. Tänapäeval on väga levinud ka niiskuskindlatest kipsplaatidest seinakonstruktsioonid. Kipsplaatseina puhul tuleb eriti hoolikas olla hüdroisolatsiooni tegemisel, et niiskus ja vesi ei pääseks kahjustama seinakonstruktsiooni. Märjas ruumis ehitusplaatseina vuugid pahteldamist ei vaja.

Märjad ja kuivad tsoonid

Kui aluspinnad on kuivanud ja tolm eemaldatud võib alustada hüdroisolatsiooni tegemisega. Märjas ruumis jagatakse pinnad niiskeks tsooniks (lagi ja seinapinnad kuhu ei pritsi vett) ning märjaks tsooniks (lausveega kokkupuutuvad pinnad, s.o. põrand tervenisti ja seina alumine äär, dushinurga ja vanni tagused seinad ning kraanikausi ümbrus). Märga tsooni kuuluvad pinnad käsitletakse hüdroisolatsioonimastiksiga ning niiske tsooni pinnad kas samuti hüdroisolatsioonimastiksiga või niiskustõkkega.

Siinkohal tasub meeles pidada, et niiskustõke vettpidava hüdroisolatsiooni tegemiseks ei sobi. Niiskustõkke kihipaksus jääb alla 0,1 mm ega kujuta endast lausveele kuigi suurt takistust. Niiskustõkke eesmärgiks on seinapindade kaitsmine õhus leiduva veeauru eest nendes ruumiosades, kus lausvee tekkimise ohtu ei ole.

Kui eesmärgiks on täiesti veekindla pinna saamine, tuleb kasutada hüdroisolatsioonimastiksit. Fibergum hüdroisolatsioonimastiks moodustab pinnale 0,8-1 mm paksuse veekindla, elastse, kummitaolise kihi. Fibergumi võib kasutada märgades siseruumides – saunad, dushiruumid, pesuruumid. Hüdroisolatsioon kaitseb ehituskonstruktsiooni lausvee kahjuliku mõju eest, juhul kui pinnale koguneb vett. Kiilto hüdroisolatsioonimastiks Fibergum sisaldab armatuurkiude, mis tagab hüdroisolatsioonikihi vastupidavuse ka väiksematele konstruktsiooninihetele.

Esmalt seinad

Hüdroisolatsiooni tegemist alustatakse seintest, et vältida põranda hüdroisolatsiooni kahjustumist plaatimistöö käigus. Alati tuleks enne töö alustamist läbi lugeda Fibergum-tööjuhis, mille saate suurematest ehitusmaterjali kauplustest või internetist: www.kiilto.ee . Vajadusel aluspind krunditakse (vt. Fibergum tööjuhis). Kui krunt on kuivanud, tugevdatakse Kiilto Nurgatugevduslindi ja mastiksiga kõik ehitusplaatide vuugikohad, püstnurgad ja toruläbiviigud. Ka kruvipeade kohale tuleks märjale mastiksile kleepida Tugevduslindi tükid. Seejärel kantakse rulliga kogu seinapinnale kaks kihti Fibergumi, lastes mastiksil kihtide vahel 2 h kuivada. Kindlasti tuleb kinni pidada ettenähtud kulunormist ja vältida mastiksiga “värvimist”. Rulli tuleks mastiksisse kasta iga paari rullitõmbe järel. Teisel kihil lastakse kuivada ca. 6 h ja seejärel sein plaaditakse. Vuukida võib plaaditud pinna Kiilto Vuugitäidisega 3 ööpäeva möödudes.


Põranda tegemisel ole hoolas

Põrandapind krunditakse ettenähtud nakkedispersiooniga, et tagada hüdroisolatsiooni korralik nake aluspinnaga. Kriitiline punkt põrandal on trapi ja hüdroisolatsiooni liitekoht, mis peab jääma täiesti veekindel. Loe hoolikalt läbi Fibergum-tööjuhise trapi tihendamise osa ja toimi sellele vastavalt. Trapi tihendamiseks on Kiiltol spetsiaalsed Trapitugevdustükid, mis paigaldatakse märjale mastiksile ja hõõrutakse kinni. Alles siis kui mastiks on täielikult kuivanud lõigatakse trapi kohale auk ja hüdroisolatsiooni ääred painutatakse trapi sisepinnale ja kinnitatakse trapiga kaasasoleva pingutusvõruga.

Fibergum kantakse seina ja põranda ühenduskohtadesse ja seinale vähemalt 10 cm kõrgusele ning värskele Fibergumile kinnitatakse Nurgatugevduslint. Seejärel kanna rulliga kogu põrandapinnale kaks kihti mastiksit, lastes esimesel kihil kuivada 2 h ja teisel kihil 6 h. Põrandpind tuleb isoleerida täielikult. Osalisest isoleerimisest ei ole kasu, kuna vesi valgub plaatide all edasi kogu põrandapinna ulatuses. Enne plaatide paigaldamist kontrolli hoolikalt, et põrandale poleks jäänud õhukesi, läbikumavaid kohti, mis vajaksid tihendamist. Plaatide kinnitamiseks sobivad Kiilto Pro Fix või Ultra Fix elastne plaadisegu, mis talub hästi ka põrandaküttest tingitud materjalide mahumuutusi.

Puhtus on pool elu

Pesuruumi kasutatakse ja dushi all käiakse päeviti. Pesuvees sisalduv rasv, sampoon ja mustus kihistub põrandale ja seintele ning vajab eemaldamist. Kivi- ja plaatpindadele, eriti aga plaatide vuukidesse kipub jääma mustust, millest veega loputades lahti ei saa. Paakunud mustuse eemaldamiseks plaaditud pinnalt ja vuukidest sobib Kiilto Clean. Plaaditud pindu on kergem hooldada kui käsitled pinna Kiilto Seal vuugitugevdusvahendiga, mis moodustab pinnale kaitsekihi kuid ei tee pinda libedaks. Lava, pinkide ja teiste puitdetailide puhastamiseks sobib Kiilto Sauna saunapesuvahend. Märgade ruumide igapäevaseks koristamiseks on sobiv antibakteriaalse toimega desinfitseeriv pihlakalõhnaline Kiilto Tehopuhdistaja.

Testitud ja turvaline

Hüdroisolatsioonimaterjale valides tasub eelistada tootjat, kelle tootevalikus on saadaval kõik märjas ruumis vajaminevad tooted: kruntimisvahendid, põranda- ja seinapahtlid, hüdroisolatsioonimaterjalid, plaatimissegud, vuugitäidised, hermeetikud ja muidugi hooldusvahendid. Sel viisil võid olla kindel, et tooted ka omavahel hästi kokku sobivad. Kiilto Fibergum hüdroisolatsioonisüsteem on läbinud põhjalikud katsetused erapooletutes Soome ja Rootsi Riiklikes Tehnilistes Uurimiskeskustes ning süsteemile on omistatud sertifikaat kasutamiseks märgade ruumide hüdroisoleerimiseks. Testitud on toodete omavaheline kokkusobivus ja toodete omaduste säilumine ka pika aja jooksul ning seega on tarbijal garanteeritud vettpidav ja kauakestev tulemus. Lisaks on testitud ja sertifitseeritud enamlevinud trapitüüpide ja hüdroisolatsioonimastiksi ühenduse veekindlus ning mitmesugused märgade ruumide konstruktsioonidetailid, millest on abi vannitoa hüdroisolatsiooni projekteerimisel ja teostamisel. Lähemalt saab tööjuhistega ja konstruktsioonidetailide joonistega tutvuda internetiaadressil www.kiilto.ee

Mart Luhari
OÜ Kiilto Eesti
tel. 650 1160


KIILTO EESTI
Aadress: Läike tee 4, Rae vald 75310
Telefon: 603 1900
kiilto@kiilto.ee
www.kiilto.ee
 
Firmainfo
  KIILTO EESTI (HÜDROISOLATIOON, PÕRANDALAKK, LIIMID, PLAATIMISSEGU, TASANDUSSEGU)

Telefon: 603 1900


 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880