OTSING
  Vannitoad veekindlaks
01.07.2009


Uue vannitoa ehitamisel või vana remontimisel peetakse väga oluliseks sobivate plaadilahenduste ja toonide kokkusobitamist. Vannitoa toimivuse seisukohalt on aga sama oluline või veelgi tähtsam see, mis plaatide alla jääb.

Allpool on välja toodud 8 tähtsat tegurit, mis üheskoos tagavad toimiva hüdroisolatsiooni ja tervisliku vannitoa:

1. ÄRA KASUTA PUITU VANNITOA KONSTRUKTSIOONIS
Puit ja puitlaastplaat vannitoa konstruktsiooni ei sobi. Niiskuse muutused toovad kaasa puidu elamisest tingitud praod ja nihked plaatkattes ning loovad soodsad tingimused hallitusseente arenguks. Sobivad materjalid on kivi või hüdroisolatsiooniga töödeldud kipsplaat.

2. KASUTA ÜHE TOOTJA SEGUSID JA HÜDROISOLATSIOONIMASTIKSEID
Kui konstruktsiooni sobivuses märga ruumi on veendutud, tuleb järgmise sammuna valida sobiv hüdroisolatsioonisüsteem. Siinkohal on alati õigem ja turvalisem valida tootja kes suudab pakkuda kõiki vajaminevaid tooteid. Sel juhul on toodete omavaheline kokkusobivus tootja poolt testitud ja garanteeritud ning võimalike probleemide korral abi saamine tagatud. Õiged töövõtted ja lisainformatsiooni leiab ehituskaupluses või internetis (näiteks www.kiilto.ee) olevast tööjuhisest.

3. KAITSE KONSTRUKTSIOONE NIISKUSE JA VEE EEST
Pinda ei saa vettpidavaks teha pelgalt keraamiliste plaatidega, sest plaadisegu ja vuukide täitmiseks kasutatav tsementalusel vuugitäidis on poorne ning loob veele ja niiskusele suurepärase tee aluspinda tungimiseks. Rusikareeglina tuleb hüdroisolatsioonimastiksiga käsitleda kõik pinnad, mis puutuvad kokku lausveega või kuhu pritsib vett – vanni- või dushitagused seinad, põrand ning seinte alumine äär 10 cm kõrguselt.

4. VALI ÕIGE PÕRANDATRAPP
Dussiruumi põrandatrapist voolab läbi kogu dussiruumis kasutatav vesi ning seetõttu on väga oluline, et trapi ja põranda hüdroisolatsiooni liitekoht on veekindel. Põrandatrapi kokkusobivust näiteks Kiilto Fibergum hüdrsoisolatsioonisüsteemiga saab täpsustada Kiilto Eesti OÜ-st.

5. JÄLGI HÜDROISOLATSIOONIMASTIKSI KULUNORMI
Hüdroisolatsioonikihi vettpidavuse tagab piisavalt paks kiht mastiksit. Ettenähtud kulunorm seintel on 0,8 kg/m2 ja põrandal 1 kg/m2. Kihipaksus on ligilähedaselt õige, kui hüdroisolatsioonipinnast ei kuma enam läbi aluspinna värvus.

6. MATERJALIDE LIITEKOHTADESSE ALATI TUGEVDUSLINT
Kõik liitekohad ja kipsplaatide vuugid tuleks katta tugevduslindiga, mis suurendavad hüdroisolatsioonikihi tõmbetugevust ja aitavad vältida hüdroisolatsioonikihi purunemist konstuktsiooninihete korral.

7. ÄRA TINGI PLAADISEGU KVALITEEDIS
Plaatide kinnipüsimise tagamiseks hüdroisolatsioonipindadel ja köetavatel põrandatel tuleks alati kasutada elastset plaadisegu. Odavate plaadiseguga võrreldes on elastsed segud (näiteks Kiilto Ultra Fix) muidugi kallimad, kuid ruutmeetri hinnale lisanduvad 5-10 krooni moodustavad plaatide ja hüdroisolatsiooni maksumusega võrreldes vaid väga väike osa, kuid aitavad vältida hilisemaid probleeme.

8. TORUSTIKU JA MÖÖBLI PAIGUTUS PLANEERI VARAKULT
Kui vannituppa jääb torusid, tuleks nende asukoht planeerida vähemalt 5-10 cm seinast eemale. Seina vastas oleva toru ümbrust on keeruline kvaliteetselt hüdroisoleerida ja plaatida.
Vannitoa mööbel oleks soovitatav kinnitada seinale. Tänapäeva mööbel on enamasti valmistatud lamineeritud puitlaastplaadist ja mööblijalad kippuvad niiskel põrandal olles lagunema ja hallitama. Mööbel tuleks paigutada arvestusega, et mopi ja harjaga pääseks mugavalt koristama ka mööbli alla jäävat põrandat.


KIILTO EESTI
Aadress: Läike tee 4, Rae vald 75310
Telefon: 603 1900
kiilto@kiilto.ee
www.kiilto.ee
 
Firmainfo
  KIILTO EESTI (HÜDROISOLATIOON, PÕRANDALAKK, LIIMID, PLAATIMISSEGU, TASANDUSSEGU)

Telefon: 603 1900


 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880