OTSING
  Kvaliteetse kontoritooli kangas talub nii suurt koormust kui ka päikesepaistet
13.10.2008

Tänapäevane töötooli katteriie on suure kulumis-, tule- ja pleekimiskindlusega ning kergesti hooldatav.



Järjest enam on töötoolide ostmisel hakatud tähelepanu pöörama kangale, selle kvaliteedile ja koostisele. "Harvad pole küsimused, kas kangas peab ikka vastu, kui tool on 24 tundi kasutusel," ütleb ASi Isku Mööbel sisearhitekt Merike Hagel.

Suurt rõhku tuleks pöörata kanga martindale'ile ehk hõõrdumisvastupidavusele, sest see on mööblikangaste kulumiskiiruse, eluea ja vastupidavuse põhinäitajaks. Heaks puuvillaseks riideks peetakse kangast, mille näitaja on 20 000, sünteetiliste kangaste näitajad on aga keskmiselt kaks ja enam korda suuremad kui naturaalkangal.

ASi Intera projektijuhi Ruth Raavi sõnul kasutatakse sünteetiliste kangaste (polüester, polüolfin, viskoos jt) kõrval lisaks vanale heale villale ka samadele nõuetele vastavat uut villa new wool nii üksi kui ka vastupidavuse andmiseks segatuna nailoni või polüamiidiga. "Need kangad on väga hea kulumiskindlusega, kergesti puhastatavad ja vähekortsuvad," sõnab Raav.

Ka Hageli sõnul on büroos kõige mugavamateks materjalideks naturaalne villane ja nahk. Erilise koormusega töötooli katmiseks on hea kasutada kanga-naha kombinatsiooni, kus kaetakse kõige enam kuluma kippuvad osad, nt istme servad, nahaga.

"Naturaalse nahaga kaetud töötoolide puhul peab olema aga kindel, et tegemist on ikka naturaalse nahaga, mitte aga odava kunstnaha või nende kahe kombinatsiooniga," hoiatab Hagel. "Turul pakutavad väga odavad töötoolid seda just on, kuigi neid müüakse naturaalse naha pähe."

Viimasel ajal on hakatud järjest enam kasutama ka kunstnahka. "See on tiheda kasutamisega ühiskondlikesse ruumidesse mõistlik valik, kuna on hinnalt naturaalsest nahast tunduvalt odavam," sõnab Hagel.

Kuid materjali valikul peab rõhku pöörama veel tuleohutusele, mida näitab tulekindla töötluse sertifikaat Trevira CS. Hageli sõnul peaks tuleohutuse seisukohalt kõik büroodes kasutatavad kangad vastama süttivusklassi SL 1 tingimustele. Sellised kangad süttivad raskelt, kustuvad iseenesest ega sula põledes. Raavi sõnul oskavad aga vähesed seda nõuda.

Kuna tänapäeva büroodes on palju elektriseadmeid, on üks võimalus katta toolid Global ESD kangaga. See kangas sisaldab lisaks 10% metallniiti staatilise elektri ärajuhtimiseks.

Teiseks tuleks lähtuda pleekimiskindlusest, mis peaks vastama astmetele 5-7, maksimaalne on 8.

Kolmas oluline tegur on hooldamis- ja pesemistingimused ja määrduvuse kiirus. Hagel soovitab kattematerjalina kasutada Alcantarat tänu mustust hülgavale omadusele ning kulumiskindlusele 100 000 martindale'i.

Raav soovitab kasutada ka Comfort kangast, mis meenutab välimuselt nubuknahka, on lihtsalt hooldatav, harjatav, pestav, hingav ja äärmiselt vastupidav. Kanga valikul tuleb uurida, kuidas kangast puhastada - kas määrdumise korral tohib kasutada veepesu, kuivpesu või keemilist pesu. Lisaks sellele tuleb jälgida, et kattematerjal ei sisaldaks kergesti lenduvaid ühendeid.

Diivani kanga valikul on oluline teada, kui suurt koormust peab diivan taluma, et see kiirelt ei kuluks. Raav ei soovita sageli kasutatavas kohas kasutada heledat katteriiet ja kui see siiski on hele, peaks seda olema võimalik kiirelt puhastada.

Ruth Raavi sõnul on igal korralikul mööblimüüjal ette näidata kasutatavate materjalide testide tulemused, et lihtsustada ostja valikutegemist.

Töötoolile seatakse suuri nõudmisi

"Meie oleme vaadanud toolide ostmisel disaini, mugavust ning vastupidavust, aga ka hinna ja kvaliteedi suhet ning arvestanud töötajate arvamust," sõnab Arco Vara Kinnisvarabüroo administratiivjuht Maris Torga. "Materjali värvivalikut me primaarseks ei pea. Kindlasti ei eelista me valge kattega tooli ning kui ongi vaja heledat mööblit, oleme valinud beeži."

TÜ Kliinikumis lähtutakse toolide valikul eriala spetsiifikast, funktsionaalsusest, puhastatavusest, vastupidavusest ja hügieenilisusest. "Töötool peab olema stabiilne, pöörlev, istme kõrgus ja seljatoe asend reguleeritavad, klienditool aga ilma rataste ja käetugedeta, patsiendile mõeldud toolidel on aga omaette spetsiifilised nõuded," sõnab TÜ Kliinikumi avalikkussuhete spetsialist Ene Selart.

www.aripaev.ee
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880