OTSING
  Heledad värvid ja läikivad materjalid loovad optilisi efekte
22.09.2008

Heledad värvid, madal mööbel ja peeglid tekitavad optilise pettekujutluse, et ruum on suurem.



"Esimese hooga soovitaks väikese ruumi puhul kindlasti kasutada heledaid ja puhtaid pindu, habrast mööblit ning ühtlast valgust," selgitab sisekujundaja Loreida Hein. Et ruumi kubatuur on ikkagi jääv, saab ruumi suurust optiliste nippidega kas suuremaks või väiksemaks muuta.

Kui üks sein värvida teistest tumedamaks, nihkub see Heina sõnul vaatlejale näiliselt lähemale.

Vastupidist varianti - hele sein tumedate keskel - peab ta riskantsemaks, kuna ruumi mulje muutub tunduvalt väiksemaks ja võib hakata rõhuma. "Et ruum liiga lämmatavaks ei muutuks, tuleb kõik oluline ja seejuures ka ruumi perimeeter hoolikalt välja valgustada," hoiatab Hein.

Õhulisema mulje jätab tema kinnitusel ka ühtlaselt valgustatud valge lagi. Valgustid ise aga olgu võimalikult tagasihoidlikud, et ruumi muljet ebaolulise detailiga mitte koormata.

Kui oma maitses kaheldakse, on Heina väitel parim lahendus üks põhivärv, mida elustab paar kontrastset lisatooni.

"Väikese ruumi avardamisel on põhitõdedeks küll heledad toonid ja peegelpinnad, kuid materjalide kasutus oleneb eelkõige ikka sihtotstarbest," tõdeb disainer Katrin Kask. Näiteks pehme pind annab akustiliselt summutava efekti ja sile pind jällegi kõla.

Heledad ja jahedad värvid toovad ruumi valgust ja avarust, mõjuvad kergemate ja õhulisematena.

Seevastu pääseb hele mööbel paremini mõjule tumedal foonil ning kõrgete seljatugedega diivanid ja toolid teevad ahta ruumi veelgi väiksemaks. Kuid avaruse saavutamiseks tuleks kasutada hoopis madalat mööblit.

Lisamõju avaldavad ka peegel, klaaspinnad ja valgustus.

Odav imitatsioon jätab kehva mulje

Sisekujundaja Loreida Hein soovitab eelistada pigem ausaid materjale, mis annavad ruumimulje muutmisel alati parema efekti.

"Kindlasti tuleks hoiduda odavast imitatsioonist ning robustsest detaililahendusest," lisab ta.

Ruumi muudavad optiliselt väiksemaks ja intiimsemaks aga soojad, veidi tumedamad toonid.

Tumesinine, violetne, pruun ja tumeroheline mõjuvad raskemalt ning nõuavad intensiivset valgustust. Liiatigi köidab heledam ruumiosa esimesena tähelepanu.

Kui küllastunud toonid sobivad aktsendiks, siis tuhmid värvid mõjuvad monotoonselt. Teisalt teravdavad kriiskavkollased ja rohelised müraaistingut ning leekivpunane võib tunduda lausa põletavana.


www.aripaev.ee
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880