OTSING
  Väike must sein
04.11.2007



Ei mäletagi enam, miks me oma koju nii lühikese köögi tellisime. Vist plaanisime nurka kõrgema mattklaasidega kapi tuua, kuhu siis nõusid, klaase ja muid asju paigutada.
Olemasolevaisse köögi- ja elutoakappidesse mahtus aga kõik ära ja nurk jäigi tühjaks. Nii ta siis seisis mõnda aega. Vahepeal kaalusime, kas mitte kööki pikendada ja ehitada ka baarilett, aga siis oleks köök liiga väikeseks jäänud. Nii jäi seegi mõte sinnapaika.
Ühel hetkel aga tekkis mul idee, et võiks proovida tahvlivärvi – oleks efektne ja saaks järele proovida, kuidas asi toimib. Lapsel kah hea sodida.
Kui sellest mehele rääkisin, oli algul pikk vaikus ja siis tuli küsimus: „Aga kuidas seda pärast sealt ära saab?“
Jooksin poodi küsima, sest tõesti, kuidas siis saab? Poest vastati, et seni puudub kogemus, ilmselt saab üle värvida. Sellise ebakindla vastusega varustatult läksin tagasi koju oma ideed kaitsma.
Mingil ajal sai ideele „jälile“ ka minu ema, kelle esimene reaktsioon oli: „Must!!! Siis oleks ju nagu auk seinas!“
Vaatamata skeptilistele eelarvajatele jäin ikka oma soovi juurde kindlaks. Lõpuks tuli mehelt see kauaoodatud: „Noh, proovime siis!“

Suur maalritöö
Mäletan, et värvi läksin poest ise tooma. Seal õpetati kenasti, et tuleb kõigepealt kruntvärviga katta, kuivada lasta ja siis tahvlivärviga mitu korda üle tõmmata. Ja et ühest liitrisest purgist peaks meie seinale piisama.
Purkide ja infoga varustatult saabusin õnnelikult koju, kus siis mees avastas, et sein on meil juba niigi ilusti kruntvärviga kaetud, seda me sinna küll enam ei pane. Läheb käiku ainult tahvlivärv.
No ja siis läks lahti! Pere pidi eemalduma, et Suur maalritöö võiks alata.
Kõigepealt said kõik seina- ja laeservad korralikult teibitud ning siis tulid esimesed musta värviga pintslitõmbed... Kui sein sai värviga kaetud, hakkas mees leebuma. „Päris huvitav“, „polegi kõige hullem“, kostsid „komplimendid“.
Esialgu olime küll kaalunud, et värvime ainult pool seina ehk kuni riiulini, aga lõpuks otsustasime, et kui juba, siis juba, ja teeme laest põrandani mustaks. Lõpptulemusena oligi see parim variant.

Rõõm… mustast seinast!
Ka meie kolmeaastasele lapsele meeldis uus sein väga. Kohe otsiti välja kriidid, et „uut tahvlit“ katsetada.
Tegelikult proovisime kõik sodida, et kas tõesti on nüüd toas tahvel, kuhu saab joonistada. Oli küll. Ja maha kustutada saab ka täpselt nii nagu koolis – niiske lapp kätte ja ongi puhas. Muidugi, kui väga palju kriidiga sodida, siis jääb sein koolitahvli moodi kriidiseguseks. Siis tuleb niiskema lapiga lihtsalt mitu korda üle käia.
Lapse meelehärmiks paigutasime aga varsti seina ette roostevaba rataslaua koos igasugu purkide, pudelite jm asjadega ja sodimisrõõm jäi väiksemaks. Üritasime lapsele seletada, et see on lihtsalt niisama selline sein, et vaid ilus oleks, aga pidime ikka aeg-ajalt liikuva laua seinast eemale tõmbama, et laps saaks oma kunstiannet katsetada.
Nüüd oleme oma musta seinaga nii harjunud, nagu oleks meil see kogu aeg plaanis olnud. Ka mees ja ema on harjunud ja isegi kiidavad vahel. Ja mul on salaplaan, et meie järgmises kodus (kuhu lähiajal kolime) teeks jälle kuhugi „väikese musta seina“. Aga kodustele pole ma sellest veel rääkinud...

Kogemusi tahvlivärvi-huvilistele
· Mõtle välja koht, kuhu tahad „tahvliseina“ teha – kas kööki, lastetuppa, töötuppa või kuhugi mujale. Mõõda värvitav pind üle, et teaksid, kui palju värvi osta.
· Osta korralik teip (tasub ehituspoodidest üle küsida)! See on äärmiselt oluline, sest värv kipub voolama teibi alla ja nii võivad tekkida „karvased“ servad sirge joone asemel.
· Teibi värvitava piirkonna ääred korralikult.
· Osta kruntvärv (tegelikult siiski soovitatav!), näiteks Tikkurila nakkuv kruntvärv „Otex“. See sobib nii uuele kui ka varem värvitud pinnale, samuti klaas-, kahhel- jm halvasti nakkuvale pinnale. Kasutusjuhend on purgil kenasti kirjas, aga tähtis on, et ruumi saaks hästi tuulutada.
· Lase kruntvärvil korralikult kuivada. See võtab umbes 24 tundi.
· Osta tahvlivärv (must, roheline või sinine). Meie kasutasime Tikkurila musta. Arvesta, et 1 liitriga katad u 9–12 m² seinapinda. Värvimisõpetus on värvipurgil, värvida võid nii pintsli kui ka rulliga (meie värvisime rulliga ja katsime oma seina 3 korda järjest, et õige tahvlitoon välja tuleks).
· Lase vähemalt 24 tundi kuivada.
· Ja siis… kriit kätte ja sodima!


Kodu & Aed
Margit Kool
Fotod: Kaido Haagen

www.kodu-aed.ee
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880