OTSING
  Looduslik põrandakate on tallale mugav ja pehme astuda
01.09.2008

Tänapäevaseid looduslikke põranda­katteid on hõlbus puhastada ja neil on pikk eluiga.

Looduslike põrandakattena meenuvad kõigepealt laud­põrandad ja -parketid, aga ka kivi- ja keraamilised plaadid, samuti metallist põrandaplaadid ja klaaspõrandad, linoleum ning korkkatted.

“Lisaks põrandakattematerjalidele on müügil ka looduslikke põrandakatteid ja vaipu, mis on antistaatilised ja allergiavabad,” selgitas Alfalend OÜ tegevjuht Väino Rast. “Siia alla kuuluvad näiteks sisal-, kookos-, mererohust ja mägirohust, džuut-, bambus- ning täisvillased katted. Looduslikest materjalidest vaibad lagunevad bioloogiliselt pärast ülesvõtmist ega tekita loodusele kahju.”

Looduslikke katteid saab tellida ka valmisvaipadena, mis tähendab, et sobivast kattest lõigatakse sobivat mõõtu tükk ja kanditakse puuvillase kandipaelaga.

“Kui kate tuleb paigaldada mitmest tükist ja ilma ühenduskohata ei saa, siis võib vaja minna head paigaldaja kätt,” sõnas Väino Rast. “Muul juhul saab ka ise paigaldamisega hakkama. Looduslikud katted võivad niiskuse-kuivuse muutuste tõttu kokku tõmbuda, seega on soovitav need ikkagi maha liimida.”

Ekslik on ka arusaam, et looduslikust kiust materjale on raske puhastada: tehnoloogilised uuendused on muutnud kiu kulumisele ja määrdumisele vastupidavamaks. Kui puhastus toimub õigeaegselt ja õigete vahenditega, pole see sugugi raskem kui kunstmaterjalide puhul. Loomulikult tuleb aga eluruumides ja ühiskondlikesse ruumides kasutada erineva kvaliteedi ja struktuuriga kattetüüpe.



MK Sisekujunduse sisearhitekti Marit Kutseri sõnul tasub usaldada ka salongi müügi­konsultantide nõuandeid. “Nad oskavad väga head nõu anda just materjali enda kohta,” nendib Kutser. “Kujundus­küsimustes tasub aga ka sisearhitekt salongi kaasa kutsuda. Siis võib kindel olla, et tulevane põrandakattematerjal sobib ülejäänud sisekujundusega.”

Ühiskondlikesse ruumidesse sobib vaipkatte asemele hästi ka linoleum, mis põhineb 100% looduslikul toorainel ja on kulumiskindel põranda­kate. Materjali annab kergesti lõigata, et luua põrandamustreid. Linoleum tuleks kindlasti täies ulatuses aluspinnale liimida ja korralikult vahatada, muidu võib pealiskiht kuluma hakata. Niisketesse ruumidesse linoleumi ei soovitata.

Korkkatted on küll taas kasutusele võetud, kui siiski veel vähetuntud. Positiivseks omaduseks on selle hea heli- ja soojusisolatsioon, mistõttu on ta eriti sobilik külmade, esimese korruse põrandate katmiseks. Nii linoleum kui ka korkkate eeldavad siledat aluspinda.

Puitpõrandad võib põhimõtteliselt jaotada nelja gruppi: laudpõrand, laudparkett, liistparkett ning õhuke spoonparkett. Laudpõranda võib ise teha või lasta ehitada, võib aga ka osta lõppviimistlusega plankudest ujuva põranda, mis klambritega kokku käib. Laudparkett on plankudest mitmekihiline põrand, mille mustri moodustab väärispuidust pealispind, mille alla jääb odavamast materjalist laud.

“Liistparkett on töömahukas üha kallinev naturaalne põrandakate,” sõnas Rast. “Parketiliistude pealispind kannatab aga mitmekordset uuenduslihvimist ja hooldatud parkett kestab sadu aastaid.”

Uudisena võiks Rasti hinnangul ära märkida õhukese puitspooniga parketid. Selle pressitud aluskiht on tavapuidust tihedam, muudab parketi tugevamaks ja esemete kukkumise jäljed ei jää näha.

Teiseks eeliseks on materjali vähene paksus ning asjaolu, et parkett paigaldatakse liimita clik-ühendusega. Vajaduse korral saab parketi üles võtta, et see uues kohas maha panna. Eriti sobilik on see lahendus seega üürikorteritesse.

Vaipade hinnalagi ulatub tuhandete kroonideni

looduslikest materjalidest põrandakatete hinnad ruutmeetri kohta, kroonides
-vill ... 175–4500
-sisal (agaav)ja kookos ... 175–750
-džuut ... 250
-pabervaibad ... al 1000
-linoleum ... al 200

Katte valik nõuab põhjalikku analüüsi

Põrandakatte valikul ole tähelepanelik.
-Kuna põrandakatet ei vahetata igal aastal, siis peaks valima kvaliteetsema, mis kindlasti nõutavale ajale vastu peab. Ühekordne “kaotus” hinnas tasub ennast aastate jooksul puhastuses kokkuhoitava rahaga kindlasti ära.
-Katet tuleb valida vastavalt ruumi spetsiifikale ja asukohale: käidav või mitte, niiske või kuiv, sissepääsu lähedal või tagaruumides.
-Planeerige põranda­kate kohe ehitamise või remondi alguses, sellega väldite lisakulusid tööde ümber­tegemiseks, sest erinevad põrandakatted vajavad erinevat aluspõrandat.
-Tänapäevaseid looduslikke katteid on lihtne puhastada, kui seda teha õigeaegselt.

www.aripaev.ee
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880