OTSING
  Dubaisse ehitatakse pöörlev pilvelõhkuja
16.07.2008



Mitte kunagi ei ole see maja täpselt ühesugune. Hoone 80 korrust on kõik ehitatud pöörlevatena ning see annab maja välisilmele lõputult muutumisvõimalusi.

Esimesed kaks sellist pöörlevat hoonet on kavas ehitada Dubaisse ja Moskvasse. Dubai hoonel saab olema 80 korrust, Moskva maja tuleb kümme korrust madalam, teatas The Times.

Arhitekt David Fisher nimetab oma hooneid esimesteks maailmas, mis on liikumises igal sekundil.

Korrused pannakse kokku Itaalias toodetud moodulitest, mis pöörlevad hoone terasest ehitatud tugisamba ümber. Moodulite kasutamine võimaldab ehituskulusid alandada vähemalt 10 protsenti.

Korruste liikumist kontrollib arhitekti arvuti, nii on liikumised sünkroonis ja võimaldavad luua erinevaid arhitektuurilisi vorme. Omanikud, kes omandavad terve korruse, saavad oma korrust häälkäskluste abil juhtida ja igal ajal vastavalt oma soovile väljavaadet valida.

Moodulite kokkupanek algab juba lähinädalail ning Dubai maja peaks valmis olema kahe aasta pärast. Ühe korruse kokkupanek peaks võtma kuus nädalat.

Arhitekt on kavandanud hoone korruste vahele tuulegeneraatorid, seega toodab maja kogu vajamineva elektri tuulest ja päikesest, sest kõigi korruste katused kaetakse päikesepatareidega.

Dubai maja hakkab ehitama Suurbritannia firma Rotating Tower Dubai Development. Moskasse kolmanda ringtee piirkonda kerkivat hoonet hakkab arendama Mirax Group. Fischer loodab, et kunagi kerkib pöörlev pilvelõhkuja ka pilvelõhkujate pealinna New Yorki.

Siiski tuleb lahendada päris mitmeid keerukaid probleeme. Näiteks tuleb maja veetorude ja kanalisatsiooni puhul kasutada samasugust lahendust nagu on kasutusel lennukite õhus tankimisel. Kui elanikud soovivad sõita liftiga, siis selleks tuleb liikuvalt korruseosast minna hoone stabiilsesse keskossa.


Aripaev.ee
Tekst: Villu Päärt
www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=ab6c7bcb-dd37-4c96-9f09-3fe7e706c1f4&RubricID=a333695f-4f9f-45b9-91bb-966dfcc01407&open=four
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880